В УПЦ МП погрожують оскаржити передачу храмів Лаври ПЦУ
Категорія
Україна
Дата публікації

В УПЦ МП погрожують оскаржити передачу храмів Лаври ПЦУ

В УПЦ МП погрожують оскаржити передачу храмів Лаври ПЦУ
Джерело:  online.ua

Представники УПЦ Московського патріархату заявляють про незаконність розривання договорів аренди на користування храмовим комплексом на території Лаври під час дії воєнного стану.

Джерело: пресслужба УПЦ МП

В УПЦ МП оскаржують розривання договорів аренди храмів на території Лаври 

Представники Московського патріархату зазначають, що договори щодо аренди храмів в умовах воєнного стану мають продовжуватись автоматично.

При цьому в УПЦ МП почали погрожувати кримінальною відповідальністю у разі допуску метрополита Київського та всієї України Епіфанія до різдвяного богослужіння у Києво-Печерській лаврі.

Одностороннє переривання керівництвом заповідника "Києво-Печерська лавра" договору оренди Успенського собору та Трапезного храму монастирем Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра УПЦ МП є протиправним і не вимагалось указом президента чи іншими нормативними документами, - заявляють в УПЦ МП.

Представники Московського патріархату заявляють, що через нібито незаконні дії керівництва національного заповідника, духовенство та вірян УПЦ МП планують не допустити у згадані храми на Різдво.

Через це, як зазначають в УПЦ МП, монастир подав позов "про подолання перешкод для використання Успенського собору і Трапезного храму відповідно до тих угод, які діяли з 2016 року".

Крім того, в УПЦ МП заявили, що відповідно до п. 5 Постанови КМУ від 27 травня 2022 р. № 634 "Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану", договори оренди державного та комунального майна, термін дії яких завершується у період воєнного стану, вважаються продовженими на період дії воєнного стану та протягом 4 місяців з дати припинення чи скасування воєнного стану.

Представники Московського патріархату також заявили, що  Мінкультури та керівництво заповідника має право доводити правомірність своїх дій у суді, а до тих пір її користування Успенським Собором та Трапезною церквою нібито "є правомірним та законним".

УПЦ МП вважає, що наразі "дії керівництва заповідника напряму порушують фундаментальні права і свободи віруючих громадян України".

Священнослужителі МП також закликали адміністрацію Лаврського заповідника не допускати на територію святині предстоятеля Православної церкви України митрополита Епіфаній, який має намір провести богослужіння у приміщення Успенського собору 7 січня.

Керівництво національного заповідника офіційно роз’яснило, що йому невідомі правові підстави для цього. Відповідно, очікується, що адміністрацією буде вжито необхідних заходів для недопущення свавілля з боку "ПЦУ" на охоронній музейній території. У протилежному випадку саме ж керівництво нестимекримінальну відповідальність за можливі збитки, пов’язані з використанням… архітектурної пам’ятки ХІІ-го століття, якою є Успенський собор Лаври, - заявляють представники УПЦ МП.

При цьому у церкві також заявили, що метрополит Епіфаній не має дозволу на проведення різдвяного богослужіння у Лаврі 7 січня.

За повідомленням адміністрації музею, анонсоване "ПЦУ" богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври не має дозволу. Під час зустрічі з представниками священноначалля і братії Лаври 5 січня в. о. генерального директора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Олександр Рудник заявив, що ніяких звернень про використання Успенського собору та Трапезного храму для проведення богослужінь з боку "ПЦУ" не надходило, - заявили в УПЦ МП.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?