В уряді Німеччини гальмують поставки танків Україні — Business Insider
Категорія
Політика
Дата публікації

В уряді Німеччини гальмують поставки танків Україні — Business Insider

В уряді Німеччини гальмують поставки танків Україні  —  Business Insider
Джерело:  online.ua

Ексміністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт за кілька днів до власної відставки та проведення зустрічі союзників у форматі "Рамштайн", за інформацією журналістів, нібито дала вказівку не проводити перелік німецьких танків Leopard та Leopard 2.

Джерело:   Business Insider

Чому уряд Німеччини усіляко гальмує вирішення питання щодо передачі танків Україні 

За інформацією журналістів видання, у день проведення зустрічі у форматі "Рамштайн" у п'ятницю, 20 січня, новий голова Міноборони Німеччини  Борис Пісторіус заявив про відстутність остаточних домовленностей щодо поставок танків Україні та доручив порахувати їхні запаси на озброєнні Бундесверу.

Однак така заява дуже здивувала журналістів. Зокрема, чому уряд Німеччини вирішив перевірити кількість власних танків на озброєні армії тільки майже через рік після злочинного вторгнення армії РФ в Україну.

Журналісти Business Insider дізналися від кількох джерел у Міністерстві оборони, що Ламбрехт нібито дала розпорядження не проводити інвентаризацію наявних у Бундесверу Leopard 1 і Leopard 2.

Можливими причинами цього називають прагнення не створювати додаткового тиску на уряд Олафа Шольца щодо потенційного постачання танків - з міркувань, що якби з’ясувалося, що Бундесвер рахує повністю боєздатні машини, то це могли би інтерпретувати як готовність надати їх.

У виданні зазначили, що журналісти відправили запит Ламбрехт із цього приводу, але поки що він залишився без відповіді.

Між тим, координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі підкреслив, що ніяких суперечок серед західних союзників щодо питання надання військової допомоги Україні не має.

За його словами, в адміністрації президента США Джо Байдена вважають важливим, щоб кожна країна, яка може підтримати Україну в її оборонних потребах, зробила б це прямо зараз.

Він зазначив, що, однією з критичних потреб ЗСУ взимку і, швидше за все, навесні, буде бронетехніка через характер бойових дій, які вони ведуть на Донбасі. У зв'язку з цим Кірбі зазначив, що США вітають рішення Великобританії направити Україні танки Challenger 2.

Нам відомо, що Німеччина розробляє власну ініціативу щодо танків Leopard 2. Це відмінні танки, потужні, і не вимагають тривалого навчання українців. Але це рішення повинна приймати Німеччина. Ми не будемо викручувати руки, підштовхувати і вмовляти. Ми хочемо, щоб країни давали те, що вони можуть, коли вони можуть, в тому розмірі, масштабі і обсязі, які їх влаштовують. Це вирішувати Німеччині... За останні кілька місяців вони дійсно підвищили готовність і розширили можливості з постачання сучасних засобів, - підкреслив Кірбі.

Представник Радбезу США зазначив, що НАТО буде і надалі твердо підтримувати Україну.

Я б не назвав це протистоянням. Це регулярні дискусії, які ми ведемо з усіма нашими союзниками про те, що вони можуть поставити і в якому масштабі. Це суверенні країни, вони самі будуть вирішувати, тому що у них є власні потреби у сфері національної безпеки, які вони повинні враховувати, як і ми. Але в цілому можна сказати, що Альянс твердо підтримує Україну, і ми не спостерігаємо, щоб ця підтримка розпадалася, - наголосив Кірбі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?