В уряді уточнили тарифи на електрику з 1 квітня
Категорія
Економіка
Дата публікації

В уряді уточнили тарифи на електрику з 1 квітня

В уряді уточнили тарифи на електрику з 1 квітня
Джерело:  online.ua

В українському уряді виступили з новою заявою щодо оновлених тарифів на постачання електрики для населення. На початку 2021 року було узгоджено скасувати пільгову для всіх ціну на перші 100 кіловат-часів, а вже пізніше ситуацію довелося виправляти через фактичне підвищення цін майже удвічі. У четвер, 4 березня, український прем’єр-міністр Денис Шмигаль оголосив, що чинний тариф, ймовірніше, залишиться таким у майбутньому. Він підкреслив, що йдеться про період з 1 квітня 2021 року. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на брифінг топпосадовця.

“Швидше за все ціна залишиться 1,68. Меморандум з зеленими виконується, є затримка. Порушувати меморандум і не погашати борги ми не збираємося. Є домовленості з міжнародними фінансовими партнерами щодо випуску зелених облігацій (green bonds)”, - пояснив Шмигаль.

За його словами, ціни на електроенергію в Україні повинні бути ринковими, а всі неспроможні оплатити їх мають отримувати субсидії.

“Справедлива ціна і монетизувати субсидії для тих, хто цього потребує”, - додав він.

Нагадаємо, ще у грудні 2020 року по всій Україні існував пільговий електротариф, за яким громадяни сплачували лише 0,9 гривни за кіловат-годину за перші 100 на місяць. Понад першої сотні тариф зростав до 1,68 гривні за кіловат-годину. В уряді наголошували, що це у кілька разів менше за ринкові ціни на електроресурси.

Нагадаємо, певні зміни також тривають в іншому енергетичному напрямку, пов'язаному з газом. Після серії протестів у регіонах уряд затвердив рішення змінити систему встановлення тарифів для постачання палива населенню.

Згідно зі спеціальною ініціативою, встановлено граничну ціну на кубометр газу в 6,99 гривні, вище якої тарифи не можуть піднятися. Заходи назвали боротьбою проти зловживань монополістів.

Як повідомляв ONLINE.UA, в українському уряді передбачають, що вже незабаром можна буде ввести систему річної фіксованої ціни на газ для населення. Кабінет міністрів у вівторок, 2 березня, провів обговорення такого річного продукту для побутових абонентів. Учасниками нараді з приводу тарифів на паливо стали прем’єр-міністр Денис Шмигаль, керівник Національної комісії державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Валерій Тарасюк і голова правління НАК “Нафтогаз Україна “Андрій Коболєв.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?