В YouControl оцінили негативні наслідки закриття державою тисяч публічних рєєстрів
Категорія
Україна
Дата публікації

В YouControl оцінили негативні наслідки закриття державою тисяч публічних рєєстрів

В YouControl оцінили негативні наслідки закриття державою тисяч публічних рєєстрів
Джерело:  online.ua

Аналітики YouControl зазначають, що з моменту розв"язання Кремлем злочинної війни проти України українська влада закрила громадянам доступ до тисяч публічних реєстрів, що має негативний ефект.

Джерело: сайт YouControl

Що відомо про закриття тисяч публічних реєстрів в Україні від початку війни 

Аналітики зазначають, що з моменту закриття доступу громадянам до тисяч публічних реєстрів пройшло 9 місяців, а представники влади досі не надали обгрунтованих відповедей стосовно закриття.

Окрім цього, в YouControl підкреслюють, що досі не був проведений трискладовий тест, як цього вимагає Закон України "Про доступ до публічної інформації".

Зокрема, пояснення представників влади, як зазначають аналітики, накшталт " з причин нацбезпеки" - лише створює нову низку додаткових питань та непорозумінь.

Аналітики питаються, який ризик безпеці несе, до прикладу, фінансова звітність компаній, декларації чиновників, реєстр корупціонерів, ЄДР, дані, що стосуються екології та стану довкілля?

Окрім цього представники YouControl надають думку користувачів з приводу ситуації, яка наразі склалась.

Зокрема, у відповідному опитуванні, яке проводилось на початку листопада, взяли участь 1 тис респондентів.

Серед учасників опитування: приватні підприємці, юристи, бухгалтери, фахівці з безпеки, держслужбовці, журналісти, аналітики, маркетологи та інші представники професій з абсолютно різних сфер діяльності.

Кожному учаснику було запропоновано обрати кілька варіантів, а також запропонувати власний варіант відповіді на запитання.

За результатами опитування з'ясувалось, що найбільше користувачам не вистачає доступу до загальних реєстраційних даних компаній.

43% респондентів відповіли, що потребують інформації про місцеперебування організацій, учасників, директорів підприємств тощо.

Ці дані забезпечує закритий на сьогодні Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

На другому місці – фінансова звітність компаній (39%) та дані про податкову заборгованість (34%). Розпорядник даної інформації – Державна податкова служба.

Також серед найбільш бажаних для відкриття: реєстр нерухомості, декларації чиновників та екологічні дані.

Найбільш часто відмічена відповідь – "з'явилися суттєві складнощі з перевіркою контрагентів". Про такий негативний фактор зазначили 66% респондентів з 679 осіб, які відповіли на дане питання.

Також поширеною стала проблема аналізу ринків, пошуку нових клієнтів, партнерів та постачальників – 28%.

Для 24% погіршилась ефективність стандартних бізнес-процесів.

Також серед суттєвих проблем: зростання витрат на збір та аналіз даних, збитки бізнесу від співпраці з неперевіреними ризиковими партнерами, зупинка частини важливих бізнес-процесів. 18% респондентів відзначили, що закриття низки публічних реєстрів має негативні наслідки для країни в цілому.

Аналітики YouControl зазначають із посиланням на експертів, що не можна чекати завершення війни для відновлення доступу до публічних реєстрів.

Відповідно до цього спеціалісти вимагають негайно відкрити доступ до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, відновити доступ до Фінзвітності від ДПС і Держстату.

Аналітики вимагають відкрити Реєстр декларацій держслужбовців та реєстр корупціонерів та також доступ до інформації про екологічну ситуацію.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?