Вакарчук звернувся до української влади з неочікуваною пропозицією
Категорія
Політика
Дата публікації

Вакарчук звернувся до української влади з неочікуваною пропозицією

Вакарчук звернувся до української влади з неочікуваною пропозицією

Соліст гурту "Океан Ельзи" співак Святослав Вакарчук вважає, що до наступних парламентських виборів в Україні необхідно ухвалити новий Виборчий кодекс. Про це він написав він у  матеріалі  для "Української правди", передає ONLINE.UA.

"Вже найближчі вибори до парламенту треба провести за повністю пропорційною системою – відкритими регіональними списками з виключно партійним висуванням", - написав він.

Суть цієї системи Вакарчук схематично виклав так:

- Мажоритарка скасовується як така;

- Замість 225 "мажоритарних" округів формуються 27 регіональних, межі яких переважно збігаються з межами областей;

- Висувати кандидатів мають право тільки партії;

- Для участі у виборах партія формує загальнонаціональний список і обов'язково розподіляє всіх кандидатів з нього по регіональних списках – і один кандидат може бути включений тільки в один регіональний список;

- У кожному регіоні партія має висунути мінімум 5 кандидатів;

- Виборець, прийшовши на дільницю, отримує бюлетень, куди вписує номери партії та окремо – кандидата, якого підтримує найбільше;

- До парламенту проходять кандидати від тих партій, які набрали прохідний бар'єр сумарно по всій країні.

"Таким чином не лідер партії в закритому кабінеті, а виборці визначають місце того чи іншого кандидата у списках партії. Це і робить списки відкритими", – вважає Вакарчук.

На його думку, саме це завадить підкупу виборців і ускладнить застосування адмінресурсу, зменшить імовірність зради інтересів виборців депутатами шляхом приєднання до інших фракцій, а також підвищить шанси потрапити в парламент політиків "нової якості".

Окрім того, співак нагадав, що вибори у парламент за відкритими партійними списками обіцяли і коаліції, і чинний президент.

Як повідомляв ONLINE.UA, кандидат у президенти, лідер "Самопомочі" Андрій Садовий заявив, що поважає рішення співака Святослава Вакарчука, який повідомив, що не братиме участі у президентських виборах і нагадав, що його пропозиція щодо об‘єднання на парламентських виборах досі актуальна.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?