Вакцина від коронавіруса: ВООЗ прийняла важливе рішення
Категорія
Світ
Дата публікації

Вакцина від коронавіруса: ВООЗ прийняла важливе рішення

Вакцина від коронавіруса: ВООЗ прийняла важливе рішення
Джерело:  online.ua

Перші дві вакцини почнуть тестувати на тваринах. Відповідний дозвіл вже дала Всесвітня організація охорони здоров'я. Наскільки вони безпечні стане відомо в червні. У разі успіху вакцини можуть бути передані в клінічні випробування, які можуть бути проведені в лабораторіях в інших місцях. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ВВС.

Розробили вакцини від коронавіруса вчені Оксфордського університету і компанії Inovio Pharmaceutical з США, але оцінкою їх ефективності та безпеки для людини зайнялося Національне наукове агентство Австралії (CSIRO). Випробування одного з зразків в США вже провели на людях.

Експерти попереджають, що для відповідності нормативним випробуванням і стандартам потрібно ще як мінімум 18-місячний термін, щоб лікарський засіб можна буде вивести на ринок.

У CSIRO відзначили, що як правило, перші комплексні доклінічні випробування вакцин з використанням моделі на тварин раніше було можливо провести тільки через 1-2 роки після початку розробки. Сьогодні ж термін вдалося скоротити до декількох місяців - і безпрецедентний рівень, підкреслюють вчені.

У науковому агентстві уточнили, що на даний момент тестуються два варіанти вакцини від коронавіруса, обраних глобальним консорціумом, який курирує більшу частину цього дослідження, Коаліцією за інновації в галузі забезпечення готовності до епідеміям. Одним з варіантів, розробленим Оксфордським університетом, є векторна вакцина. Вона використовує "дефектний" вірус, щоб ввести білки коронавіруса в імунну систему і викликати відповідь. Вакцина від Inovio призначена для кодування певних білків коронавіруса в імунній системі. Вона спонукає клітини організму генерувати ці білки, перш ніж імунна система реагує на них.

"Дуже важливо прийняти багатосторонній підхід до цього. Це дає нам кращі шанси на успіх", - підсумували експерти.

Нагадаємо, на сьогоднішній день в світі захворіли на коронавірус майже мільйон осіб. Лідирують по захворюваності США - там кількість хворих вже перевищує 200 тисяч. На другому місці Італія - понад 110 тисяч хворих, на третьому - Іспанія, де підтверджено вже 104 тисячі випадків захворювання коронавірусною інфекцією. В Україні на даний момент підтверджено вже майже 800 випадків захворювання.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що вчені в усьому світі розробляють вже не менше 20 вакцин від коронавіруса. Їх перші клінічні випробування вже починаються.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?