Вакцинація від коронавіруса в Польщі стартувала зі скандалу. Першими щеплення отримали політики та зірки
Категорія
Світ
Дата публікації

Вакцинація від коронавіруса в Польщі стартувала зі скандалу. Першими щеплення отримали політики та зірки

Вакцинація від коронавіруса в Польщі стартувала зі скандалу. Першими щеплення отримали політики та зірки
Джерело:  online.ua

У Польщі кілька днів тому стартувала вакцинація від коронавіруса. На першому етапі повинні були вакцинувати медиків і медичних працівників, але першими щеплення отримали знаменитості і політики. Їм позачергово провели імунізацію, що викликало обурення серед поляків і чиновників. Зокрема, прем'єр-міністр Матеуш Моравецький назвав позачерговую вакцинацію зірок і політиків справжнім скандалом, а в МОЗ Польщі анонсували розслідування, яке розпочнеться 4 січня. Його проведе спеціальна комісія, щоб з'ясувати обставини інциденту. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на TVN24.

Згідно із затвердженою урядом Польщі Національну програмою з вакцинації населення від COVID-19, на першому етапі вакцинувати від коронавіруса повинні працівників сфери охорони здоров'я, включаючи лікарів, медсестер, фармацевтів і персонал в медустановах. Але, як з'ясувалося, щеплення вже зробили, зокрема, акторам Христині Янде, Марії Северин і Віктору Зборовськи, співачці Магді Помер і депутату Європарламенту Лешеку Міллеру.

У Варшавському медичному університеті вже виправдалися за те, що вакцину отримали політики і знаменитості. Там відзначили, що державне управління матеріальних резервів надало їм вакцину не тільки для медпрацівників, а й кілька сотень додаткових доз. Їх вже вкололи родичам співробітників, пацієнтам і 18 знаменитостям, які погодилися займатися просуванням "кампанії" по вакцинації.

Ці дані вже спростували в держуправлінні матеріальних резервів. Глава відомства Міхал Кучмеровскі заявив, що медуніверситету не надавали ніяких "додаткових доз вакцини" і "вже точно не для знаменитостей". За його словами, препарат призначений виключно для медперсоналу.

Заступник глави польського МОЗ Вальдемар Фарба вже заявив, що в Польщі не було і немає додаткових доз вакцини для людей, які не входять до групи ризику. Він пояснив, що для того, щоб не витрачати відкриті ампули з вакциною зараз дійсно дозволяється крім медиків робити щеплення також працівникам будинків опіки, санстанції, а також пацієнтам медичних закладів і близьким родичам медиків. Але Фарба назвав "дуже дивною" ситуацію, коли разом з медиками вакцину отримали і знаменитості.

"Інформація в ЗМІ про відомих людей, в тому числі про людей зі світу культури і політики, які були вакциновані позачергово, - це справжній скандал", - прокоментував ситуацію прем'єр-міністр Матеуш Моравецький.

Як відомо, вакцинація від коронавіруса в Польщі стартувала 27 грудня. Польща на першому етапі отримала понад 300 тисяч доз вакцини, які, згідно з планом, повинні отримати медики і працівники соціальних служб. Потім щеплення робитимуть людям у віці від 60 років, а також військовослужбовцям. На наступному етапі вакцинують вчителів, працівників критичної інфраструктури, громадського транспорту і чиновників, які залучені до боротьби з пандемією.

Важливо відзначити, що українці, які тимчасово або на постійній основі живуть в Польщі, також зможуть безкоштовно отримати вакцину від COVID-19. Представник прем'єр-міністра країни Міхал Дворчік раніше пояснював, що зробити це зможе кожна людина, яка легально проживає на території країни і має, наприклад, карту тимчасового або постійного проживання. Інших документів, зокрема дозволу на роботу, для безкоштовної вакцинації вимагати не будуть.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що епідеміологи попередили, що новий штам COVID-19 найбільш небезпечний для дітей і підлітків.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?