Вчені нарешті розкрили секрет Серця Плутона
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені нарешті розкрили секрет Серця Плутона

Вчені нарешті розкрили секрет Серця Плутона
Джерело:  online.ua

Іноземним вченим нарешті вдалося розкрити таємницю Серця Плутона - геологічних структур на поверхні планети у формі серця. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Phys.org.

Вчені звертають увагу на те, що специфічний малюнок розташовується в так званій Області Томбо. Вона є областю на поверхні планети у формі серця і заповнена кристалічним азотом та контролює вітри, що впливає на рельєф планети.

"Удень шар азотного льоду випаровується і змішується з окисом вуглецю і метаном, що складають атмосферу Плутона. Вночі газ знову перетворюється на рідину, а потім конденсується назад в лід. Такий цикл змушує газову оболонку планети рухатися в напрямку, протилежному обертанню навколо осі - на захід", - сказано в повідомленні.

За словами астрономів, вітри, які утворюються під час даного процесу, переносять частинки льоду і формують темні смуги і рівнини.

Вчені запевняють, що подібної атмосфери більше немає в межах Сонячної системи, крім, можливо, супутника Нептуна - Тритона.

Варто зазначити, що область Томбо вперше було виявлено в первиннім зображенні Плутона, яке надіслав зонд New Horizons, відновившись після тимчасового припинення роботи через аномалію. НАСА спочатку назвало його «серцем» у зв'язку з його формою. 15 липня 2015 року команда New Horizons регіон тимчасово назвала «Томбо», а вже за два роки 7 вересня назву офіційно затвердив МАС разом із іншими 13-ма поверхневими об'єктами.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, астрономи знайшли у  далекій галактиці  чорну діру, яка побила рекорд за масою серед "сестер".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?