Вчені нарешті створили нову потужну зброю проти коронавірусу
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені нарешті створили нову потужну зброю проти коронавірусу

Вчені нарешті створили нову потужну зброю проти коронавірусу
Джерело:  online.ua

Іноземні науковці неочікувано для всіх заявили про створення назального спрею, який може запобігати зараженню коронавірусом SARS-CoV-2. Що важливо розуміти, якщо спрей виявиться ефективним для людей, то ми отримаємо новий засіб профілактики COVID-19. Згідно з останніми даними, спрей містить ліпопептид, який складається з частинки холестерину. За словами вчених, він може зв'язуватися з шиповидним білком вірусу SARS-CoV-2 (саме цей білок дозволяє вірусу проникати в клітини організму людини та тварин). Наукова робота вперше була опублікована на ресурсі для препринтів bioRxiv, повідомляє ONLINE.UA.

"РНК вірусу потрапляє в клітин господаря після того, як шиповидний білок зв'язується з її стінкою. Вчені пишуть, що діюча речовина спрею зв'язує цей білок, що запобігає зараженню", — йдеться в повідомленні.

Наразі відомо, що науковці вирішили застосувати експериментальний спрей на шістьох тхорах. Після цього тварин розбили на пари та розмістили в трьох клітках. В кожну клітку підсадили ще двох тхорів: один з них отримав плацебо-спрей, а другий був заражений SARS-CoV-2 за один-два дні до початку експерименту.

Варто звернути увагу на те, що після перебування в одній клітці з інфікованим тхором протягом 24 годин тварини, які отримали експериментальний спрей, не заразилися коронавірусом. Однак ті тхори, які отримали плацебо, були інфіковані. Що важливо розуміти, дослідники вибрали для експерименту саме тхорів, оскільки саме ці тварини заражаються грипом і респіраторними вірусними інфекціями, як люди. Не можна не згадати про те, що їх давно використовують для дослідження застудних інфекцій. Автори дослідження стверджують, що речовина спрею тримається на слизовій оболонці дихальних шляхів аж 24 години.

"Якщо спрей виявиться ефективним для людей, то у нас може з'явитися новий інструмент боротьби з пандемією. Всього одна доза спрею в день знижувала б ризик зараження. Його діюча речовина дешева у виробництві і добре зберігається", — сказано в повідомленні.

Як повідомляв ONLINE.UA, вакцина вчених з Вашингтонського університету несподівано для всіх показала дуже високий рівень антитіл під час тестування на мишах та приматах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?