Вчені назвали британський штам коронавірусу причиною нової хвилі в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Вчені назвали британський штам коронавірусу причиною нової хвилі в Україні

Вчені назвали британський штам коронавірусу причиною нової хвилі в Україні
Джерело:  online.ua

В Україні спостерігається нова хвиля епідемії коронавірусу COVID-19, рівень поширення інфекції спричинив перехід вже 8-ми регіонів до “червоної зони” адаптивного карантину. Експерти Інституту молекулярної біології та генетики Національної академії наук звернули увагу на виявлення нових випадків британського штаму, який у поєднанні з іншими різновидами й спровокував поточне епідемічне становище. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заяву відомства у Facebook.

Фахівці розшифрували генетичний код вірусу з 17 зразків, які зібрали на початку нового спалаху на Прикарпатті та у Києві. В усіх було знайдено ознаки британської мутації.

“Модифікований “британець” відрізняється від попередника, вперше виявленого у Лондоні в грудні 2020 р., критичними змінами у ділянках вірусу, що відповідають за швидкість розмноження вірусу у клітині та реактивність імунної системи людини… За даними, оприлюдненими днями керівництвом МОЗ, досі на території України фіксували одиничні випадки попереднього”британського” штаму”, - наголосили науковці.

Вони впевнені, саме комбінація штамів “британця” спричинила здебільшого нову хвилю захворюваності. Також має місце повторне інфікування, а також більш важкий перебіг хвороби.

“Можна говорити про дуже небезпечну тенденцію заміни попередніх штамів коронавірусу, які циркулювали в Україні восени-взимку і якими українці вже перехворіли, на нові, мутовані штами “британця”, - цитує пресслужба академіка Михайла Тукала директора інституту.

Наразі про результати досліджень вже проінформували Раду національної безпеки та оборони, представників Всесвітньої організації охорони здоров’я, а також їх додано до міжнародної бази GISAID.

“Представники ВООЗ погодилися з висновками науковців ІМБГ щодо нової хвилі захворюваності, яка спричинена новим для України штамом коронавірусу та характеризується більш важкими клінічними проявами. І застерегли про появу інших, ще небезпечніших штамів, які почали фіксувати в сусідніх країнах Європи”, - додали в інституті.

Як повідомляв ONLINE.UA, президент України Володимир Зеленський звернувся до громадян країни з важливою заявою — він пообіцяв, що людям компенсують втрати від нового локдауну. Глава української держави поставив вимогу, щоб місцева влада вже до наступного тижня озвучила свої пропозиції про підтримку громадян.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?