У якому році буде нова пандемія коронавірусу - дослідження вчених
Категорія
Світ
Дата публікації

У якому році буде нова пандемія коронавірусу - дослідження вчених

У якому році буде нова пандемія коронавірусу - дослідження вчених
Джерело:  online.ua

Науковці з Гарвардського університету дійшли неочікуваного висновку після того, як на основі комп'ютерної моделі склали прогноз поширення коронавірусу на найближчі 5 років. За їхніми словами, одноразове блокування не зупинить COVID-19, саме тому мешканцям планети потрібно буде готуватися до нового спалаху хвороби уже в 2022 році. Результати моделювання показали, що, цілком ймовірно, що COVID-19, як і інші коронавіруси, які викликають застуду, стане сезонним захворюванням з більш високими швидкостями передачі в холодні пори року. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на видання Science.

За словами авторів дослідження, поки не вдалося визначити рівень імунітету, набутий в популяції, і як довго цей імунітет протримається. Однак вчені припускають, що будуть потрібні повторні періоди соціального дистанціювання, щоб запобігти переповненню лікарень. Орієнтовно це відбудеться в 2022 році.

"Для того, щоб зрозуміти, коли будуть перевищені порогові значення для повторного введення дистанціювання, потрібне широке вірусне тестування. Якщо будуть з'являтися нові ліки та вакцини проти хвороби - прогноз можна буде скоригувати. Проте наразі не існує іншого засобу боротьби з поширенням SARS-CoV-2, крім соціальної ізоляції", - пише видання.

Також дослідники звертають увагу на те, що занадто жорстка ізоляція може зіграти негативну роль, оскільки не дозволить сформуватися імунітету в популяції.

"Допускаючи періоди передачі вірусу в період більш високої поширеності, можна прискорити набуття колективного імунітету", - наголошує ще один автор дослідження Марк Ліпсич (Marc Lipsitch).

Вчені не відкидають той факт, що їхні дослідження наразі ґрунтуються тільки на тих знаннях про новий коронавірус, які є, але поки невідомо наскільки сильний імунітет виникає у людини, яка перехворіла, і як довго він триває.

"Основний висновок дослідження полягає в тому, що новий коронавірус, цілком можливо, залишиться в популяції надовго. Поки немає жодних ознак того, що проти нього виробляється сильний стійкий імунітет, як це було у випадку спалаху атипової пневмонії в 2003 році", - сказано в повідомленні.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше представник ВООЗ Девід Набарро заявив, що коронавірус буде переслідувати людство, поки не розроблять потужну вакцину. Окрім того,  він зробив важливе попередження  міжнародній спільноті.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?