Вчені описали новий різновид динозаврів завдяки унікальному відкриттю
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені описали новий різновид динозаврів завдяки унікальному відкриттю

Вчені описали новий різновид динозаврів завдяки унікальному відкриттю
Джерело:  online.ua

Команда вчених описала новий різновид птерозаврів завдяки знахідці на території сучасного Марокко. Скам'янілості виявилися унікальним відкриттям, оскільки наука майже не обізнана щодо летючих ящерів у колишній Гондвані — стародавньому континенті, що розпався на Африку, Південну Америку, Австралію, Антарктиду, Нову Зеландію, Аравію, Індостан, Мадагаскар. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на журнал Cretaceous Research.

Новий вид отримав назву Leptostomia begaaensis. Палеонтологи з'ясували, що невеличкий птерозавр, ледь більше за індичку, мав довгий дзьоб, не мав пір'я та жив близько 100 мільйонів років тому. Спочатку фрагменти його кісток сприйняли за плавники великої рибини.

"Ніколи раніше ми не бачили нічого подібного. Химерна форма дзьоба була настільки унікальною, що спочатку ми не подумали, що це птерозавр", - цитує журнал професора Девіда Мартілла.

Leptostomia begaaensis користувався дзьобом для здобутку їжі, це споріднювало його із сучасними ківі. Харчувалися вони хробаками, ракоподібними, дрібними молюсками із твердим панциром.

"Дієта і стратегії полювання птерозаврів були різноманітними: вони їли м'ясо, рибу і комах. Гігантські птерозаври, ймовірно, їли все що хотіли. Деякі полювали в польоті, інші — переслідували свою здобич на землі. Останки цього маленького птерозавра розповіли нам про спосіб життя, який раніше ми не пов'язували з птерозаврами", - підкреслив Мартілл.

Слід зауважити, що палеонтологи володіють широкими знаннями щодо птерозаврів сучасної Північної Америки та Євразії — раніше вони були Лавразією. Відкриття летючих динозаврів з інших континентів — надзвичайний здобуток для науки.

Як повідомляв ONLINE.UA, вченим NASA вперше вдалося зафіксувати унікальну космічну подію — вибух наднової зірки. Вони витратили цілий рік спостережень за об’єктом в галактиці NGC 2525 за допомогою космічного телескопа "Хаббл", який зміг з відстані в 70 млн світлових років показати фінальну стадію еволюції наднової.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?