Вчені пояснили, чому з віком погіршується пам’ять
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені пояснили, чому з віком погіршується пам’ять

Вчені пояснили, чому з віком погіршується пам’ять
Джерело:  Cell

Шведські науковці з Університету Умео з’ясували, чому у людей з віком прогресує процес погіршення пам’яті. Як виявилось, причиною цього є пошкодження судин і нестача кровопостачання мозку. У результаті це призводить до порушення когнітивних функцій організму. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на дані дослідження.

З початком старіння людського тіла, великі артерії такі, як аорта, тверднуть і втрачають природну еластичність, яка необхідна для швидкого реагування на різке підвищення артеріального тиску. Через це кров при пульсації передається на дрібні кровоносні судини – у тому числі ті, які знаходяться в мозку.

Далі мозкові капіляри зазнають стрес, який може спричинити пошкодження клітин всередині і навколо судинних стінок. Ці пошкодження призводять до того, що мозок перестає отримувати достатню кількість кисню, тому його функціонування погіршується.

Вчені виявили, що найбільш страждає від вікових змін гіпокамп – частина мозку, яка відповідає за формування емоцій та консолідацію пам’яті, тобто переходу короткочасної пам’яті в довготривалу. Зменшення об’єму гіпокампу – одна з перших діагностичних ознак хвороби Альцгеймера.

Нагадаємо, кілька тижнів тому вчені з'ясували, за якими ознаками можна виявити наближення старості.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?