Вчені прогнозують кінець світу через льодовик в Антарктиді
Категорія
Світ
Дата публікації

Вчені прогнозують кінець світу через льодовик в Антарктиді

Вчені прогнозують кінець світу через льодовик в Антарктиді
Джерело:  online.ua

За словами американських фахівців, льодовик Туейтс може повністтю розтанути протягом найближчих 5 років.

Джерело: Американська геологічна спільнота

Льодовик може спровоковати глобальну катастрофу 

Цей льодовик є одним з найбільш стрімко танучих у світі. Один тільки він містить в собі не менше 4% від загального об'єму глобального підвищення рівня води у світовому океані.

Дослідники льодовиків, снігів вивчили плавучий східний шельф льодовика, який заціпляється за морське дно і виконує роль своєрідної дамби, перешкоджаючі зсуванню льодовика з континенту в океан.

Руйнування шельфу прискорить знищення всього льодовика Туейтса, а його частка в підвищенні рівня світового океану зросте до 25%.

За словами дослідників, данні зі спутників та радиолокаційних пристроїв показують, що на поверхні льодовика заявилась велика кількість нових тріщин.

Остаточно льдовик може зруйнуватись за найближчі 5 років.

Що коїться в Антарктиді

Служба охорони рибальства і дикої природи США запропонувала внести імператорських пінгвінів в список видів, що знаходяться під загрозою. Екологи кажуть, що вони опинилися на межі вимирання через глобальне потепління, що знищує умови для розмноження цих тварин.

Вчені нагадують, що в кінці 1970-х років популяція імператорських пінгвінів в Антарктиді скоротилася наполовину через танення льоду. Оцінюючи ситуацію з катастрофічними змінами клімату зараз, екологи попереджають, що до 2100 року цей вид тварин може взагалі повністю зникнути.

Експерти пояснюють, що для імператорських пінгвінів наявність товстого шару льоду вкрай необхідно для життя і розмноження, оскільки на ньому вони виводять своє потомство, відпочивають і ховаються від хижаків. Пінгвіни розмножуються виключно взимку і витримують дуже низьку температуру до -40 градусів за Цельсієм, але не можуть вижити без достатньої кількості морського льоду.

  Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?