Вчені розкрили одну з загадок динозаврів - що цікаво знати
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені розкрили одну з загадок динозаврів - що цікаво знати

Вчені розкрили одну з загадок динозаврів - що цікаво знати
Джерело:  online.ua

Динозаври стали одним з найцікавіших напрямків сучасної науки завдяки своїм розмірам та розмаїттю - на планеті не залишилося настільки великих ящірок. Вчені виступили з новим припущенням щодо особливостей, які зумовили будову тіла цих тварин. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на журнал PLOS One.

Перш за все вчені хотіли з'ясувати, як кістки динозаврів витримували величезне навантаження. Вони встановили, будова їх відрізняється від скелету птиць та савців, зоркрема й трабекулярною кісткою. Це забезпечувало міцність.

Без потужного скелету масивні зауроподи не змогли б існувати з їхньої довгою шиєю, а великі хижаки не могли б бути настільки швидкими, як того вимагав від них раціон. Природним "вирішенням" пробелми стали губчасті кістки - вони легкі та дозволяють витримувати важку вагу.

Наукова команда з палеонтологів, інженерів-механіків та беомедицинських інженерів вивчила зразки верхнього епіфіза великогомілкової та нижнього епіфізу гомілкової кістки - з них складається колінний суглоб. Для цього залучили скам'янілості гадрозаврів та завроподів і використали комп'ютерну мікротомографії.

Колектив зареєстрував обсяг трабекулярної кістки, який збільшується відповідно до маси — таку особливість мають ссавці. Водночас трабекул — перегородок, які зумовлюють губчастість — тим менше, чим більше маса, однак кількість зв'язків зростала між ними.

"Структура трабекулярної — або губчастої — кістки у динозаврів виявилася унікальною", - цитує журнал одного з авторів Тоні Фіорілло.

Вона дозволила динозаврам зберегти механічні властивості скелету, однак бути легким одночасно.

"Без цієї адаптації скелет гадрозаврів і зауроподів був би настільки важким, що їм було б важко рухатися", - наголосили дослідники.

Утім експерти додали — вони поки що вивчило замало зразків, а от кістки також могли зберегти замало особливостей для розшифрування.

Свою працю науковці назвали корисною для сучасних технологій.

"Розуміння архітектури трабекулярної кістки динозаврів може допомогти нам розібратися, як краще проєктувати легкі й щільні матеріали в лабораторії", - говориться у статті.

Як повідомляв ONLINE.UA, група китайських палеонтологів оголосила в березні про знаходження скам’янілостей, ймовірно, одного з найменших динозаврів. Вже у серпні з’ясувалося, що череп Oculudentavis khaungraae належить ящірці.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?