Вчені спровокували гучний скандал в науці - революційна знахідка виявилася помилкою
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені спровокували гучний скандал в науці - революційна знахідка виявилася помилкою

Вчені спровокували гучний скандал в науці - революційна знахідка виявилася помилкою
Джерело:  online.ua

Група китайських палеонтологів оголосила в березні про знаходження скам'янілостей, ймовірно, одного з найменших динозаврів. Вже у серпні з'ясувалося, що череп Oculudentavis khaungraae належить ящірці. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на портал попереднього друку досліджень bioRxiv.

Згідно з публікацією авторів у Nature, частини скелету знайшли під час розкопок у М'янмі. Крихітний череп "динозавра" знаходиться всередині каменю бурштину.

На семи міліметровій знахідці виявили близько тридцяти гострих зубів, його очі знаходилися по обидва боки голови. Вчені припустили, що розміри тварини досягали габаритів колібрі.

Різновид оцінили як перехідний етап між динозаврами та сучасними птахами, на кшталт відомого археоптерикса. Вік знахідки експерти датували 99 мільйонами років.

Попри публікацію в найпрестижнішому науковому виданні, висновки авторів одразу потрапили під вогонь критиків. Вони намагалися відстоювати позицію, однак пізніше визнали помилку.

У статті-спростуванні говориться, що автори оригінального дослідження з максимальною точністю описали знахідку, однак "загубили тварину на дереві життя". Науковці також визнали, попри помилкову класифікацію залишків, ті все одно мають значення для фахівців.

Як повідомляв ONLINE.UA, новий вид динозаврів під назвою оверораптор знайшли  на території сучасної Аргентини. Вчені пояснили, як саме той виглядав. На думку палеонтологів, цей невеликий хижак жив на нашій планеті близько 90 мільйонів років тому — тоді всюди панував Крейдовий період.

Невеликий та граціозний оверораптор, завдовжки лише 1,3 метра, мав довгі та рухливі верхні кінцівки. Їх обрамляли пір’я, які робили лапи схожими на крила.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?