Вчені створили ефективний спрей для захисту від штаму коронавіруса Дельта
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені створили ефективний спрей для захисту від штаму коронавіруса Дельта

Вчені створили ефективний спрей для захисту від штаму коронавіруса Дельта
Джерело:  online.ua

Вчені з Естонії розробили і випустили новий засіб, яке захищає від зараження коронавірусом. Це назальний спрей, який, як стверджують виробники, допомагає захиститися не тільки від вихідного штаму, а й від штаму Дельта, що став причиною спалаху четвертої хвилі пандемії в багатьох країнах.

Джерело: Postimees

Назальний спрей для захисту від коронавіруса отримав назву BioBlock. Це не ліки, але Департамент здоров'я Естонії дозволив продавати спрей як захисний засіб від коронавіруса. Естонські чиновники таке рішення прийняли, грунтуючись на висновку групи експертів по прикордонним продуктам, яка включає фахівців з лікарських засобів, охорони здоров'я, сільського господарства і захисту прав споживачів.

Науковий директор компанії генної інженерії Icosagen, яка принила участь в розробці назального спрею, запевнив, що команда фірми постійно відстежує зміни вірусу і тестує здатність спрею BioBlock нейтралізувати ті варіанти, які ще не набули широкого поширення.

Виробники в свою чергу стверджують, що спрей ефективний проти так званих британського, південноафриканського, бразильського штамів коронавіруса, а також проти штаму Дельта і вихідного штаму з Ухая.

Що відомо про штам Дельта

  • Цей новий варіант COVID-19 вперше виявили в Індії. Зараз його фіксують більш ніж в 100 країнах. Найбільше випадків зараження поки виявили в Індії, РФ, Португалії та Великій Британії.

  • ВООЗ називає штам Дельта серйозною загрозою для світу, оскільки він в 1,6 рази більше контагіозний і в 1,45 рази збільшує ризики необхідності інтенсивного лікування. Потреба в госпіталізації виникає в два рази частіше, ніж при інфікуванні звичайним штамом COVID-19.

  • Для передачі штаму Дельта досить від 5 до 10 секунд. При цьому у нього вже виявили понад 15 мутацій, які допомагають цьому штаму уникати протидії антитіл організму людини.

  • Штам Дельта викликає вибухове наростання вірусного навантаження на організм - вірусна пневмонія розвивається в перші дні зараження, зниження сатурації спостерігається вже на 4-5 день.

  • В Україні виявили вже кілька десятків випадків зараження коронавірусом, спровокованих новим варіантом Дельта.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?