Науковці створили інноваційний спосіб лікування діабету
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці створили інноваційний спосіб лікування діабету

Науковці створили інноваційний спосіб лікування діабету
Джерело:  online.ua

Іноземні науковці нарешті змогли випробувати на людях імпланти зі стовбуровими клітинами, які дозволили пацієнтам із діабетом 1 типу виділити інсулін. Дослідники плекають надію, що зможуть створити повноцінну терапію, яка дасть можливість діабетикам жити без щоденних ін'єкцій.

Джерело: Science Daily

 Науковці заявили про інноваційний спосіб лікування діабету

За словами експертів, світі понад 400 мільйонів людей живе з діабетом. Окрім того, наголошується, що це захворювання забирає щорічно 1,5 мільйона життів.

Нерідко в літературі про діабет можна зустріти епітет "цукровий". Річ у тім, що ця хронічна хвороба пов'язана з нездатністю засвоювати глюкозу, який наш організм використовує як джерело енергії. У нормі за обмін глюкози відповідає гормон інсулін, який виділяє підшлункова залоза. Під його впливом глюкоза входить у метаболічні реакції в організмі, - пише видання.

Ні для кого не секрет, що у людей з діабетом порушено вироблення інсуліну, або клітини організму втрачають до нього чутливість. Через це глюкоза накопичується в крові - відбувається руйнування кровоносних судин й пошкодження нервів. Окрім того, тканини та органи нашого тіла не отримують енергії для життя.

Фото — unsplash.com

Іноземн науковці змогли створити імплант на основі стовбурових клітин, який виділяв інсулін замість власних пошкоджених клітин підшлункової у випробуваних. За їхніми словами, поки не вдалося досягти терапевтичного ефекту і кількість інсуліну є замалою, однак вони будуть намагатися усунути цю проблему

Варто звернути увагу на те, що також поки не зрозуміло, чи вдасться тривалий час зберігати ефективність та безпеку донорських клітин.

Ідеальним сценарієм було б створення доступної безпечної та ефективної замісної терапії на основі стовбурових клітин. При якій не було б необхідності придушення імунітету або інвазивних процедур трансплантації з високим ризиком, – підсумували вчені.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?