Вчені уточнили реальну різницу в летальності британського штаму коронавірусу
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені уточнили реальну різницу в летальності британського штаму коронавірусу

Вчені уточнили реальну різницу в летальності британського штаму коронавірусу
Джерело:  online.ua

Світом шириться одразу декілька встановлених та вивчених штамів коронавірусу, які відрізняються від “батьківського” COVID-19. Одним з найвідоміших за останні тижні став так званий британський різновид. Згідно з попередніми висновками, його визнали більш заразним за оригінальний штам, однак різницю у смертності не дослідили. Команда науковців Ексетерського університету на початку березня оприлюднили результати власного дослідження з цього приводу, яке вказує на 64% більшу летальність мутації з Альбіону. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс-Україна.

За оприлюдненими даними, фахівці вивчили показники 55 тисяч пар учасників, які заразилися коронавірусом у період з жовтня до січня. Їх досліджували упродовж 28 днів.

Таким чином було встановлено на 64% більшу смертність — статистично летальність збільшилася з 2,5 до 4,1 на 1000 випадків інфекції.

Учасників проєкту підібрали відповідно кільком факторам, серед яких вік, стать, а також етнос. Журналісти звернули увагу на перші попередження британської влади щодо ймовірно підвищеної смертності від нового штаму, Однак тоді називали попередній показник у 40%.

Уперше нову мутацію в королівстві, яка отримала індекс B.1.1.7, виявили наприкінці 2020 року. Наразі його зареєстрували вже у Сполучених Штатах та значної кількості країн Європи.

За словами професора клітинної мікробіології Саймона Кларка, який працює в Редінгському університеті, підвищена летальність разом з пришвидшеним поширенням свідчить, що “цей варіант вірусу становить серйозну проблему для систем охорони здоров'я та політичних стратегів”.

Наразі також відомо, що більшість виробників антикоронавірусних вакцин стверджують, їхні препарати здатні протистояти британському штаму. Одночасно південноафриканська мутація може завдяки своїм властивостям ставити під сумнів ефективність щеплення.

Як повідомляв ONLINE.UA, вакцинація в Україні стартувала наступного дня після надходження першої партії вакцини проти коронавірусу COVID-19. З 24 лютого триває перший етап масової імунізації, однак його темпи відзначилися повільністю. Президент Володимир Зеленський напередодні 10 березня виступав з дорученням прискорити процеси. Вже у згаданий день голова комітету парламенту з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький звернув увагу на причини цього.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?