Вчені викрили брехню Путіна про величезні запаси прісної води під Азовським морем
Категорія
Україна
Дата публікації

Вчені викрили брехню Путіна про величезні запаси прісної води під Азовським морем

Вчені викрили брехню Путіна про величезні запаси прісної води під Азовським морем
Джерело:  online.ua

Під Азовським морем немає величезних запасів прісної води, яка могла б вирішити проблеми з водопостачанням в окупованому Криму. Про це заявили російські й українські вчені, які викрили чергову брехню президента РФ Володимира Путіна, який обіцяв кримчанам забезпечити їх водою за рахунок Азовського моря. Вчені з Інституту геологічних наук НАН України та МДІ інституту Російської академії наук запевняють, що ймовірність того, що під Азовським морем можуть бути якісь підземні води дорівнює нулю. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Крим. Реалії.

"Імовірність того, що там будуть якісь підземні води в кількості, якої буде достатньо для водопостачання, різко прагне до нуля. Так, щоб сказати, що існує величезне джерело прісної води, яку ми могли б зараз використовувати, не замислюючись про якісь та наслідки, ми, на жаль, цього сказати не можемо. Таких даних у нас немає ", - прокоментували вчені обіцянку Путіна забезпечити Крим водою за рахунок Азовського моря.

У свою чергу, доктор геологічних наук Микола Огняник, який досліджував підземні води Криму за радянських часів, розповів, що в Азовському морі, в 5 км від берега, геологи дійсно знаходили два джерела прісної води - але ці запаси були незначні, і їх вистачило б лише на кілька людин.

Важливо відзначити, що поки Путін "вирішує" питання з водопостачанням окупованого Криму, кримчани живуть практично без води. Окупанти подають воду населенню лише по кілька годин на добу. Крім того, жителі Криму скаржаться, що вода йде брудна і з неприємним запахом. Керівництво "Вода Криму" звинувачує в цьому "недобросовісних підрядників", які не можуть усунути поломку в мережах. Окупанти визнають, що вода пішла в трубопроводі в зворотному напрямку і понесла весь бруд, що накопичувався десятки років, в крани споживачів.

Як відомо, в окупованому Криму обміліли Аянське, Партизанський та Сімферопольське водосховища, в Сімферополі та його передмістях питна вода подається по годинах вранці і ввечері. Обмеження введені і в інших містах півострова.

За прогнозом експерта Національної академії аграрних наук Михайла Яцюка, в 2021 році водосховища окупованого Криму не отримають додаткової підпитки за рахунок опадів, як на це сподіваються окупанти. Окупанти припускають, що завдяки опадам і притоку дощової води в водоспади Криму, можливе збільшення обсягів прісної води у водосховищах, що забезпечують кримчан. Але експерт попереджає, що ситуація зі зневодненням півострова, яка спостерігалася протягом минулого року, буде позначатися на забезпеченні водою і в наступні роки. За його словами, навіть у випадку, якщо зима і весна 2021 року буде багатою на опади, наповнити водосховища в окупованому Криму це не допоможе.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путін знайшов спосіб вирішити проблеми з водою в Криму за допомогою військових.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?