Вчені виявили несподівану властивість серотоніну
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені виявили несподівану властивість серотоніну

Вчені виявили несподівану властивість серотоніну
Джерело:  online.ua

Рівень серотоніну в мозку прямо впливає на здатність запам'ятовувати нових знайомих, вважають нейробіологи з Стенфордського університету. У дослідженні, результати якого опублікованому в Nature, команда науковців змогла вперше побачити, як мозок миші формує пам’ять про нове знайомство і продемонструвала здатність вибірково послаблювати або посилювати ці соціальні спогади за допомогою цільових препаратів.

Джерело: Nature.

Миші, як і люди, живуть в соціальних групах, і їм необхідно швидко згадувати, кого вони перед собою бачать - родича, ворога, потенційного партнера. Важливо, щоб ця інформація при першому знайомстві відкладалася в мозку якнайшвидше.

Спостереження за мишами в момент їхнього знайомства з новою особиною показало, що знайомство активує каплеподібне скупчення нейронів в медіальній перегородці в самому центрі мозку. Відключення цієї групи нейронів перед знайомством позбавило мишей здатності запам'ятовувати нових гризунів: коли вони через пару хвилин стикалися з ними повторно, то виявляли такі ж цікавість і увагу, як і при першій зустрічі.

При цьому додаткова стимуляція цієї зони дозволила поліпшити мишачу пам'ять. Зазвичай миші забувають тих, кого зустріли вперше, через кілька годин. Стимуляція ж дозволила їм впізнавати нових знайомих навіть через добу.

Роль серотоніну

Подальші спостереження показали, що в природних умовах за активацію нейронів в момент першої зустрічі відповідає серотонін. Якщо заблокувати його вироблення, здатність мишей до запам'ятовування зникне. Аналогічно, стимуляція нейронів, що виробляють серотонін або введення в медіальну перегородку препарату, що активує серотонінові рецептори, дозволяло зберігати спогади в 10 разів довше.

Проблеми із запам'ятовуванням нових знайомих зустрічаються при депресії і посттравматичному стресовому розладі, які часто пов'язані зі зниженням рівня серотоніну в мозку. Дослідники припускають, що прийом деяких антидепресантів, що дозволяють підвищити рівень серотоніну, буде корисний у разі таких порушень пам'яті навіть при відсутності депресивних симптомів.

Читайте також:

  • Дослідники з'ясували, чи справді тестостерон впливає на успішність в житті.

  • Як підняти рівень гормону щастя - прості та ефективні поради.

  • Вчені знайшли спосіб зупинити старіння людини.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?