Вчені вперше назвали серйозну небезпеку вакцини від коронавірусу
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені вперше назвали серйозну небезпеку вакцини від коронавірусу

Вчені вперше назвали серйозну небезпеку вакцини від коронавірусу
Джерело:  online.ua

Дослідники з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско приголомшили міжнародну спільноту результатами своїх досліджень — їм вдалося з'ясувати, що принаймні 4 потенційних вакцини від коронавірусу містять компонент, який може збільшувати ризики інфікування ВІЛ. За словами науковців, одна з цих вакцин-кандидатів вже пройшла другу фазу клінічних випробувань. Вони зіштовхнулися з цією серйозною проблемою на власному досвіді, коли намагалися розробити вакцину від ВІЛ, тоді найбільш перспективна вакцина-кандидат після 20 років досліджень дала зворотний ефект, внаслідок чого деякі пацієнти стали уразливими до хвороби. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на The Lancet.

"Ми стурбовані тим, що використання вектора Ad5 для імунізації проти SARS-CoV-2 може аналогічно збільшити ризик зараження ВІЛ-1 серед чоловіків, які отримали вакцину", – зізналися науковці.

Варто звернути увагу на те, що для доставлення вакцин потрібен транспортний засіб, це називають  вектором, і саме цей компонент вакцини викликає побоювання. Окрім того, наголошується, що декілька кандидатів на вакцину проти коронавірусу використовують аденовіруси як ці вектори. За словами вчених, в одному випробуванні генетично модифікований аденовірус використовується для доставлення генного коду шипових білків коронавірусу, для того, щоб наша імунна система могла навчитися розпізнавати шип SARS-COV-2.

"Аденовіруси зазвичай нешкідливі і в інших вакцинах успішно використовуються різні їх модифіковані версії в якості переносників без будь-яких доказів підвищеного ризику зараження ВІЛ", – пише видання.

Однак, як зазначають дослідники, чотири вакцини-кандидати на коронавірус використовують вектор під назвою Ad5 (рекомбінантний аденовірус типу 5). У випадку ВІЛ теж проблеми виникнули саме з ним.

"Це важливо для безпечності вакцинації, тому слід ретельно вивчити такий взамозв'язок перед подальшою розробкою вакцин Ad5 від SARS-CoV-2", – пояснили науковці із США.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, раніше глава держави Володимир Зеленський вирішив відверто відповісти,  коли введе локдаун в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?