Вчені вперше створили людські ембріони без яйцеклітин і сперматозоїдів
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені вперше створили людські ембріони без яйцеклітин і сперматозоїдів

Вчені вперше створили людські ембріони без яйцеклітин і сперматозоїдів
Джерело:  online.ua

Вчені здійснили революційне досягнення, створивши синтетичні людські ембріони, використовуючи стовбурові клітини. Це дозволяє уникнути потреби в яйцеклітинах або спермі.

Джерело: The Guardian

Вчені створили штучні ембріони зі стовбурових клітин

Вчені кажуть, що ці моделі ембріонів, які нагадують ембріони на ранніх стадіях розвитку людини, можуть допомогти вивчити вплив генетичних розладів і біологічних причин повторних викиднів.

Професорка Кембриджського університету та Каліфорнійського інституту технологій Магдалена Жерницька-Гьоц на зустрічі Міжнародної спілки дослідження стовбурових клітин у Бостоні розповіла, що це ембріоноподібні моделі, створені шляхом перепрограмування стовбурових ембріональних клітин.

Ці структури не мають серця, що б’ється, або зачатків мозку, але включають клітини, які, як правило, формують плаценту, жовтковий мішок і сам ембріон.

За словами вчених, немає найближчої перспективи клінічного використання синтетичних ембріонів.

Було б незаконно імплантувати їх в утробу пацієнта, і поки не ясно, чи мають ці структури потенціал для продовження дозрівання після ранніх стадій розвитку.

Також ця робота викликає серйозні етичні та юридичні проблеми, оскільки вирощені в лабораторії структури не підпадають під чинне законодавство Великої Британії та більшості інших країн.

Чи можуть синтетичні ембріони розвинутися в людину

Існує також важливе питання без відповіді про те, чи теоретично ці структури мають потенціал для переростання в живу істоту.

Повідомлялося, що синтетичні ембріони, вирощені з мишачих клітин, виглядають майже ідентичними природним ембріонам. Але коли їх імплантували в утробу самок мишей, вони не перетворилися на живих тварин.

У квітні дослідники в Китаї створили синтетичні ембріони з клітин мавп і імплантували їх у лоно дорослих мавп, деякі з яких показали початкові ознаки вагітності, але жоден з них не продовжував розвиватися довше кількох днів.

Вчені кажуть, що не ясно, чи є перешкода для прогресивнішого розвитку просто технічною чи має більш фундаментальну біологічну причину.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?