Вчені зробили шокуюче відкриття про згубний вплив Юпітера на землян
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені зробили шокуюче відкриття про згубний вплив Юпітера на землян

Вчені зробили шокуюче відкриття про згубний вплив Юпітера на землян
Джерело:  EurekAlert

Геологи прийшли до висновку, що орбіта Землі стискається і витягується кожні 405 тисяч років через гравітаційні взаємодії планети з Юпітером і Венерою.

Про це говориться в прес-релізі на EurekAlert!, передає ONLINE.UA.

Вчені довго підозрювали, що даний цикл міг існувати протягом 50 мільйонів років. Однак тепер їм вдалося з'ясувати, що він працює вже більше 215 мільйонів років.

"Тепер ми можемо зв'язати і уточнити той час, коли відбувалися різні зміни клімату, масові вимирання, з'явилися і зникли динозаври, ссавці та інші тварини", - заявив Денніс Кент з університету Ратгерс.

Зараз орбіта Землі трохи витягнута і знаходиться на відстані близько 150 млн кілометрів від Сонця. Найближча і найдальша від світила точки віддалені на п'ять млн. км. Внаслідок цього в південній півкулі більш холодні зими і більш спекотні літні місяці.

Експерти зазначають, що у минулому орбіта могла бути більш витягнутою. Клімат був екстремальніший, а коливання викликали вимирання видів і зміну екосистем.

Кент зауважив, що гравітаційна взаємодія трьох планет має розтягувати і стискати орбіту Землі на 1% кожні 405 тисяч років. Швидше за все даний цикл стабільний і існує з кайнозойської ери.

Для підтвердження теорії вчені досліджували земні породи, що сформувалися близько 215-210 млн років тому. Вони знайшли цілий пласт відкладень вулканічного попелу і магматичних порід, де є сліди зрушень магнітної осі.

Фахівці зробили висновок, що у ті часи, коли орбіта максимально витягувалась, на території майбутньої Північної Америки сильно підвищувався рівень опадів. Це впливало на розвиток життя.

Вчені підкреслюють, що зараз Земля знаходиться в періоді "круглої" орбіти, тож великих зрушень і катастроф не буде.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що в NASA показали нові видовищні фото гігантського урагану на Юпітері.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?