Вчені з’ясували, коли наявність дітей робить батьків щасливими
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені з’ясували, коли наявність дітей робить батьків щасливими

Вчені з’ясували, коли наявність дітей робить батьків щасливими
Джерело:  New Scientist

Коли мова йде про те, хто щасливіший: люди, які мають дітей, або ті, хто живе без них, чимало опитувань вказує на останню категорію. Але нове дослідження свідчить про те, що батьки все ж таки щасливіші, ніж ті, у кого немає дітей. Щоправда, лише тоді, коли їхні діти переїжджають і стають джерелом соціального задоволення, а не стресу.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на New Scientist.

Раніше більшість опитувань щодо задоволення життям проводилось серед тих дорослих, чиї діти досі живуть вдома, разом з батьками. Ці результати, як правило, показували, що люди з дітьми менш щасливі, ніж їхні однолітки, які не мають дітей, оскільки у них менше вільного часу, сну та грошей.

Однак Крістоф Беккер з Гейдельберзького університету в Німеччині та його колеги включили в дослідження також і тих батьків, діти яких вже виїхали з дому. Вони проаналізували дані загальноєвропейського опитування, яке було проведено серед 55000 людей у віці 50 років і старше про їхнє емоційне самопочуття.

Результати показали, що в старшій віковій групі люди, у яких є діти, відчували більше задоволення життям мали менше симптомів депресії, ніж люди, у яких не було дітей. Щоправда, це стосувалось лише тих батьків, чиї дорослі діти вже почали жити окремо.

Вчені пояснюють ці результати тим, що про дорослих дітей не треба піклуватися, як про неповнолітніх. Крім того, дорослі діти здатні допомагати літнім батькам фінансами та доглядом.

«Роль дітей як джерело допомоги, фінансової підтримки або просто як соціальний контакт може переважати негативні аспекти батьківства», – стверджується у дослідженні.

Схожа картина спостерігається в США. Ніколас Вольфінгер з Університету штату Юта нещодавно проаналізував дані соціального опитування американських громадян та виявив, що батьки у віці від 50 до 70 років, чиї діти живуть окремо, мають на 5–6% більше задоволення життям, ніж ті, чиї діти ще живуть вдома.

Нагадаємо, що не так давно вчені з’ясували, як виявити наближення старості.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?