Вчені з'ясували, які люди мають "надлюдський" імунітет проти коронавірусу — дослідження
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені з'ясували, які люди мають "надлюдський" імунітет проти коронавірусу — дослідження

Вчені з'ясували, які люди мають "надлюдський" імунітет проти коронавірусу — дослідження
Джерело:  online.ua

Команда американських науковців встановила, що в деяких людей є “надлюдський імунітет” до коронавірусу COVID-19, що виробляється під впливом сучасних варіантів, але є й потенційно ефективним до майбутніх мутацій.

Джерело: NPR

За оприлюдненими даними, імунолог Шейн Кротті ще у червні виступав з коментарем щодо того, що він назвав “гібридним імунітетом”.

“В цілому, гібридний імунітет до SARS-CoV-2 виглядає напрочуд сильним”, - наголошував він тоді.

Низка досліджень продемонструвала, що в окремих людей розвивається надзвичайно потужна імунна відповідь на коронавірус. В їх організмах з’являються надзвичайні рівні антитіл, але ці частки також відзначені великою гнучкістю - вони потенційно захищають “носія” не тільки від сучасних мутацій, але й таких, які з’являться у майбутньому.

“Можна припустити, що ці люди будуть досить добре захищені від більшості - та, можливо, всіх - варіантів SARS-CoV-2, які ми, ймовірно, побачимо у найближчому майбутньому… Я також підозрюю, що вони будуть мати певний рівень захисту від вірусів, подібних до атипової пневмонії, яким ще належить перейти до людей”, - цитують медіа Пола Беніаса, вірусолога з Університету Рокфеллера, який допомагав у дослідженнях.

Беніас та його колеги виявили кілька місяців тому антитіла в людей, які вже можуть з успіхом нейтралізувати 6 варіантів коронавірусу, серед яких - Бета й Дельта.

“Гібридний” імунітет мають перш за все люди, які пережили так званий “гібридний” контакт із вірусом. Вони перенесли інфекцію ще торік, а пізніше отримали щеплення мРНК-вакцинами.

“У цих людей приголомшлива реакція на вакцину... Я думаю, що вони знаходяться в кращому положенні для боротьби з вірусом. Антитіла в крові цих людей можуть навіть нейтралізувати SARS-CoV-1, перший коронавірус, що з'явився 20 років тому. Цей вірус дуже, дуже відрізняється від SARS-CoV-2”, - заявила Теодора Хатциоанну, вірусологиня з Університету Рокфеллера, яка також брала участь у роботі.

Результати дослідження демонструють, наскільки потужними можуть бути мРНК-вакцини у поєднанні з природним імунітетом людей, які раніше перенесли ураження коронавірусом. Водночас науковці звернули увагу, що поки що невідомо, чи мають абсолютно всі такі люди відповідний ступінь захисту - дослідження вкрай важке за обсягами інформації.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?