Вчені дослідили наслідки щеплення вакцинами Pfizer і Moderna для здоров'я
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені дослідили наслідки щеплення вакцинами Pfizer і Moderna для здоров'я

Вчені дослідили наслідки щеплення вакцинами Pfizer і Moderna для здоров'я
Джерело:  online.ua

Вакцинація популярними препаратами від коронавірусу Pfizer і Moderna не впливає негативно на здоров'я. До такого висновку прийшли вчені з США, результати свого дослідження вони опублікували у виданні The Journal of the American Medical Association.

Джерело: The Journal of the American Medical Association.

В рамках програми Центрів із контролю і профілактики захворювань США Vaccine Safety Datalink науковці проаналізували дані про здоров'я 12 млн пацієнтів з середини грудня 2020 року по 26 червня 2021-го після вакцинації. В ході аналізу порівнювався стан 6,2 млн людей протягом 3 тижнів після першої дози та 5,7 млн протягом 3-6 тижнів після другої.

Результати дослідження

Критеріями оцінки була наявність 23 наслідків для здоров'я, що викликають стурбованість медичної спільноти – симптомів коронавіруса, ефектів, виявлених під час клінічних випробувань вакцин тощо. Серед них були серцево-судинні проблеми (гострий інфаркт міокарда, інсульт і легенева емболія), хвороби нервової системи (енцефаліт, мієліт і синдром Гієна-Барре), параліч Белла, апендицит і анафілаксія.

У подальшому за допомогою статистичного аналізу дослідники оцінювали, чи змінилася кількість випадків того чи іншого симптому до рівня певного порогу. Жодне з наслідків його не досягло.

Водночас, дослідники відзначили почастішання після вакцинації міокардиту і перикардиту серед молодих людей. Серед вакцинованих пацієнтів віком від 12 до 39 років на мільйон доз налічувалося 6,3 додаткових випадку міокардиту.

Вакцинація в Україні

За минулу добу 5 вересня в Україні вакциновано проти COVID-1941 787 людей. Одну дозу отримали 12 367 українців, повністю імунізовані - 29 420 людей.

Вакцинація проводилася силами 328 мобільних бригад, 973 пунктів щеплення; 347 центрів вакцинації.

Від початку вакцинальної кампанії в Україні отримали щеплення 5 581 418 людей, з них отримали одну дозу – 5 581 416 людей, повністю імунізовані та отримали дві дози – 4 208 085 людей. Загалом в країні зроблено 9 789 501 щеплення.

Читайте також:

  • Дослідники дізналися, як насправді штам Дельта впливає на дітей.

  • США прислали Україні інноваційні ліки від COVID-19.

  • У Зеленського відреагували на скандал з примусовою вакцинацією від COVID-19.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?