Великдень 2021: смачні та незвичайні рецепти домашніх пасок
Категорія
Культура
Дата публікації

Великдень 2021: смачні та незвичайні рецепти домашніх пасок

Великдень 2021: смачні та незвичайні рецепти домашніх пасок
Джерело:  online.ua

Наближається найсвітліше християнське свято - Великдень, який в 2021 році будемо відзначати 2 травня. Головним символом і блюдом цього свята є паски та писанки. Як правило, паски починають випікати в Чистий четвер, який цього року припадає на 29 квітня. Як приготувати тісто і глазур для паски, щоб вона вийшла ароматною, смачною і красивою? ONLINE.UA підібрав смачні рецепти пасок на Великдень 2021, які легко приготувати в домашніх умовах - в нашій добірці є швидкий рецепт паски без дріжджів, рецепт незвичайної паски "Краффін" з відео, рецепт сирної паски, рецепт італійського паски "Панеттоне" з покроковою інструкцією.

Паска без дріжджів - швидкий рецепт за 5 хвилин

Якщо ви не дуже любите дріжджове тісто або просто немаєте часу, щоб довго з ним возитися, то рецепт паски без дріжджів - справжня знахідка. На смак швидкі паски не відрізняються від класичних дріжджових пасок, але на заміс тесту для них піде всього 5 хвилин.

Що потрібно (на 2 паски):

  • 200 г сиру

  • 100 г цукру

  • 2 яйця

  • 100 г вершкового масла

  • 170 борошна

  • ванільний цукор

  • 10 г розпушувача

  • по 50 г родзинок і цукатів

Як приготувати:

З'єднати сир, цукор, розм'якшене вершкове масло, яйця і ванільний цукор. Збити все блендером або ретельно розім'яти виделкою. Додати борошно, просіяне з розпушувачем, родзинки і цукати. Добре перемішати і розкласти у форми. Випікати 60 хвилин при температурі 170-180 градусів. Прикрасити глазур'ю.

Як приготувати глазур:

110 г цукру залити 20 мл води і проварити на середньому вогні після закипання 1 хвилину. Розтопити 5 г желатину в 20 мл води, з'єднати з цукровим сиропом і збити близько 3 хвилин.

Незвичайна паска "Краффін" - рецепт

Паска Краффін - один з найпопулярніших видів пасхальної випічки. Така паска виходить дуже незвичайною на вигляд і неймовірно смачною. В основі краффіна, як і в традиційній пасці, лежить здобне дріжджове тісто, але формують з нього паски особливим способом.

Що потрібно (на 2 паски):

  • 350 г борошна

  • 110 мл молока

  • 3 яйця

  • 7 г сухих дріжджів або 25 г свіжих дріжджів

  • 160 г вершкового масла

  • 80 г цукру

  • 5 мл коньяку

  • горіхи, цукати, родзинки

Як приготувати:

Для приготування опари підігріти молоко, в яке додати дріжджі, трохи цукру та 2 ст.л. муки. Залишити на 20-30 хвилин, щоб опара підійшла. В цей час збити 2 жовтки, 1 яйце і цукор міксером до утворення пишної білої маси. Просіяти борошно і з'єднати з опарою. Додати вершкове масло і збиті яйця. Замісити тісто і відправити його на 2 години в тепле місце підходити. Готове тісто розділити на дві частини і розкачати кожну в прямокутник. Змастити розтопленим вершковим маслом, посипати цукатами, горіхами і родзинками. Згорнути заготовку в рулет, розрізати її навпіл і скрутити в спіраль. Скручувати потрібно таким чином, щоб місце зрізу було зовні. Отриману кручену шарувату заготовку акуратно викласти у форму і залишити на 1 годину. Випікати паски в розігрітій духовці 35-40 хвилин - перші 10 хвилин при температурі 200 градусів, а потім паски потрібно накрити зверху фольгою і випікати при температурі 170 градусів до готовності.

Смачна класична паска - рецепт

Паска за цим рецептом виходить пухкою, рум'яною і дуже ароматною. Процес приготування тривалий і багатоетапний, але витрачений час і сили на випічку того варті.

  • Що потрібно:⠀ ⠀ ⠀1,2 кг борошна

  • 400 мл молока

  • 5 яєць і 5 жовтків

  • 200г масла

  • 100г свіжих дріжджів

  • 1/2 ч. л. солі

  • 300г цукру

  • родзинки, цукати, цедра лимона, апельсина

  • 1 пачка ваніліну

Як приготувати:

Для опари дріжджі розім'яти з невеликою кількістю цукру, залити теплим молоком і додати 100 г борошна. Залишити опару на 20 хвилин - маса має збільшитися вдвічі. Тим часом яйця збити з цукром, просіяти борошно і з'єднати з опарою. Влити в масу розтоплене вершкове масло і вимісити тісто, поки воно не буде відлипати від рук. Тісто залишити на 1,5-2 години в теплому місці. Після того, як підійде, додати цедру лимона і апельсина, родзинки, горіхи, сухофрукти, добре вимісити, щоб вони добре розподілилися по всьому тесту. Розділити тісто на порції і розкласти у форми, поставити в тепле місце на 20-30 хвилин. Коли тісто підніметься вдвічі, акуратно змастити верхівки пасок сумішшю з жовтка і молока. Випікати 40-50 хвилин.

Сирна паска "Снікерс" - рецепт

Цей рецепт сподобається тим, хто шанує православні традиції, але не любить пекти. Сирна паска готується без випічки.

Що потрібно:

  • 500 г сиру

  • 70 г вершкового масла

  • 100 мл вершків

  • 2 яйця

  • 90 г цукру

  • 120 г арахісу

  • 150 г карамелі

  • темний шоколад

Як приготувати:

Для початку потрібно зварити крем. Для цього збити яйця з цукром, влити гарячі вершки, довести до загустіння на повільному вогні і збити міксером. Поки заварний крем остигає, сир збити з вершковим маслом, а потім з'єднати з кремом. З'єднати арахіс з карамеллю і шоколадом, залити 30 мл гарячих вершків і прогріти на водяній бані. У сирну масу додати шоколадну і карамельно-арахісову частини, форму застелити подвійним шаром вологої марлі викласти сирну масу, акуратно закрити верх марлею, поставити гніт та прибрати на ніч у холодильник. Готову паску прикрасити карамеллю, посипати шоколадом і арахісом в глазурі. Можна додатково полити шоколадом, щоб смак був ще більш яскравий і снікерсовий!

Італійська паска Панеттоне - рецепт

Панеттоне - італійська святкова альтернатива традиційним паскам. Це легкий і солодкий святковий хліб з родзинками, цукатами і горіхами, який за смаком нагадує кекс. У панеттоне перед класичної паскою є кілька переваг. У той час як паски дуже примхливі в приготуванні - вони не люблять шуму, через який можуть не піднятися, можуть пригоріти - панеттоне ні за яких умов не опадає і не пригорає. До того ж, кулич паннетоне дуже довго зберігає свіжість і м'якість.

Що потрібно:

Перший заміс (закваска):

  • 1 кг борошна

  • 230 г вершкового масла

  • 7 г свіжих дріжджів

  • 7 жовтків

  • 230 г цукру

  • 375 мл води

З'єднати всі інгредієнти, крім води. Потроху підливаючи воду, замісити гладке однорідне тісто і залишити на 12 годин у теплому місці.

Другий заміс:

  • 800 г борошна

  • 300 г вершкового масла

  • 8 жовтків

  • 300 г цукру

  • 90 г свіжих дріжджів

  • 300 мл води

  • родзинки, цукати, ванілін

У перший заміс додати всі сухі інгредієнти і яєчні жовтки. Дріжджі розвести у воді і, потроху підливаючи їх в опару, вимісити тісто. Додати масло і вимішувати, поки тісто не стане однорідним і гладким. Залишити тісто на 2-3 години, поки воно не збільшиться в об'ємі в 3 рази. Сформувати паски, розкласти у форми і поставити в тепле місце на 30-40 хвилин. Випікати при 160-180°С.

Пам'ятайте, перш ніж приступити до рецепта приготування паски, важливо зарядитися гарним настроєм і позбутися від поганих думок. Тоді ваша паска точно вийде пишною і рум'яною.

Смачного і світлого Вам Великодня!

Раніше ONLINE.UA ділився оригінальними способами прикраси яєць на Великдень.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?