Венедіктова прокоментувала можливість покарання нардепів за Харківські угоди
Категорія
Політика
Дата публікації

Венедіктова прокоментувала можливість покарання нардепів за Харківські угоди

Венедіктова прокоментувала можливість покарання нардепів за Харківські угоди
Джерело:  online.ua

Очільниця Офісу генерального прокурора Ірина Венедіктова висловила думку, що наразі передчасно говорити про можливу персональну відповідальність тих депутатів, які 11 років тому голосували за Харківські угоди про продовження перебування Чорноморського флоту РФ у Криму. Генпрокурорка наголосила, що вважає провокаційним запитання журналістів про ймовірність притягнення до відповідальності колишніх нардепів, тоді як вони не несуть відповідальності за голосування. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

Генпрокурорка нагадала, що місяць тому було пред'явлено підозру президенту-втікачу Віктору Януковичу саме за Харківськими угодами.

"І ця підозра в чомусь є знаковою. Можливо, це пізно зроблено - через 11 років, але все-таки зроблено, тому необхідно відрізняти кримінальну юстицію... і санкції, які застосовує РНБО", - заявила Венедіктова.

Глава ОГП також звернула увагу на те, що рішення РНБО, зокрема санкції, є політичними, тоді як дії слідства і прокурорів - питання юридичної відповідальності.

"Тому, що стосується юридичної відповідальності депутатів за голосування - це велика абстракція... Чи буде результатом якась кримінальна відповідальність чи ні, покаже тільки розслідування", - додала генпрокурорка.

За словами Ірини Венедіктової, наразі "говорити про це дуже рано".

"Народних депутатів, звісно ж, не можна притягати до відповідальності за їх волевиявлення, коли вони виконують свої програмні обіцянки, але інша справа, якщо вони порушують закон із технічної позиції, наприклад кнопкодавство", - наголошує глава ОГП.

Нагадаємо, під час засідання РНБО доручила СБУ розслідувати обставини голосування в 2010 році за ратифікацію "Харківських угод" про продовження перебування ЧФ РФ у Криму до 2042 року.

"Є окреме доручення СБУ - з'ясувати, у який спосіб ці 236 депутатів голосували з цього питання. Якщо СБУ вважатиме за необхідне, вона має відкрити (провадження) за ст. 111 КК (держзрада) стосовно відповідних осіб", - заявив нещодавно секретар РНБО Олексій Данілов.

Як повідомляв ONLINE.UA, в Раді пропонують денонсувати Харківські угоди.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?