Верховний суд аргументував відмову Тупицькому у позові проти Зеленського
Категорія
Політика
Дата публікації

Верховний суд аргументував відмову Тупицькому у позові проти Зеленського

Верховний суд аргументував відмову Тупицькому у позові проти Зеленського
Джерело:  online.ua

Верховний суд відмовився розглядати позов проти президента Володимира Зеленського, поданий головою Конституційного суду Олександром Тупицьким. Відомство пояснило, що не у повноваженнях розв’язувати суперечки щодо конституційності указів. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на оголошення суду у “Фейсбуці”.

За оприлюдненими даними, питанням про конституційність повинен займатися сам КСУ.

“Сьогодні, 3 лютого 2021 року, Верховний Суд у складі судді-доповідача Касаційного адміністративного суду, перевіривши матеріали позовної заяви до Президента України про визнання протиправним та скасування Указу Президента України від 29 грудня 2020 року № 607/2020 “Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України”, ухвалив рішення про відмову у відкритті провадження у справі № 9901/20/21, оскільки цей позов не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства з огляду на таке”, - додали у ВСУ.

Там зазначили, що позивач наголошував на неконституційності указу Зеленського про відсторонення Тупицького від керування КСУ. Він звернувся по перевірку відповідності документу статтям 6, 19, 102, 106 та розд. XII Конституції України.

Утім, ВСУ згідно з ч. 2 ст. 19 КАС України не має можливості оцінити позови за межами юрисдикції адміністративних судів.

“Аналіз норм Конституції України, практики Конституційного Суду України, а також правових позицій Великої Палати Верховного Суду у подібних правовідносинах свідчить про те, що невідповідність указів Президента України положенням Конституції України може бути підставою для прийняття виключно Конституційним Судом України рішення щодо неконституційності цих указів, що свідчить про неможливість розгляду такої категорії справ у порядку адміністративного судочинства”, - наголосили у суді.

Поняття правового статусу президента — це сфера конституційних правовідносин, тож виключно повноваження КСУ.

Як повідомляв ONLINE.UA, президент Володимир Зеленський у середу, 27 січня, відкликав з Верховної Ради законопроєкт щодо перезавантаження складу Конституційного суду. Документ, як зазначалося, потребує доопрацювання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?