Верховний суд США скасував конституційне право жінок на аборти
Категорія
Світ
Дата публікації

Верховний суд США скасував конституційне право жінок на аборти

Верховний суд США скасував конституційне право жінок на аборти
Джерело:  online.ua

24 червня Верховний суд США скасував фундаментальне право на аборт, встановлене майже 50 років тому у справі Роу проти Уейда. Це дозволяє штатам різко обмежити аборти або навіть оголосити їх поза законом. Президент Байден назвав це рішення «трагічною помилкою». Це рішення призведе до заборони абортів приблизно в половині штатів.

Джерело: The Washington Post

У США скасували фундаментальне право на аборт

Генеральний прокурор Меррік Гарланд заявив, що Міністерство юстиції "категорично не погоджується" з рішенням Верховного суду, яке, за його словами, "надасть безпосередній та незворотний вплив на життя людей по всій країні".

Але сьогоднішнє рішення не позбавляє штати можливості підтримувати законність абортів у межах своїх кордонів. І Конституція продовжує обмежувати повноваження штатів забороняти репродуктивні послуги, які надаються за межами їхніх кордонів, - сказав він.

Колишній президент Барак Обама також розкритикував рішення суду, назвавши його "руйнівним". Обама сказав, що вищий суд країни зробив країну вільних набагато менш вільною для багатьох її мешканців.

Інший колишній президент Дональд Трамп, навпаки, підтримав рішення Верховного суду.

Червноне - штати, що заборонять аборти, помаранчеве - найімовірніше заборонять,
рожеве - найімовірніше не заборонять, сірим - невизначено (фото - скріншот)

Важливо знати, що рішення 1973 року дозволяло проводити аборти до того часу, як плід стане життєздатним поза маткою (до 24-28 тижня вагітності). Проте цього разу Верховний суд вирішив, що таке рішення було помилковим, оскільки в конституції США немає конкретної згадки про право на аборт.

У конституції не йдеться про аборт, і жодне таке право не захищено жодним конституційним положенням, — зазначили в рішенні.

Рішення, яке було немислимо лише кілька років тому, стало кульмінацією десятиліть зусиль противників абортів, що стало можливим завдяки стороні суду, яка була підкріплена трьома призначеними особами колишнім президентом Дональдом Трампом.

Суддя Кларенс Томас, який голосував проти абортів, закликав суд скасувати інші рішення вищого суду, які захищають одностатеві шлюби, гомосексуальні секс і використання контрацептивів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?