Ви повинні - США та ЄС висунули жорсткий ультиматум Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Ви повинні - США та ЄС висунули жорсткий ультиматум Україні

Ви повинні - США та ЄС висунули жорсткий ультиматум Україні
Джерело:  online.ua

17 вересня український парламент нарешті зробив те, чого від нього так довго та наполегливо вимагала міжнародна спільнота - Верховна Рада затвердила представників у конкурсну комісію з обрання очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Варто звернути увагу на те, що до складу комісії, яка проведе конкурс на зайняття адміністративних посад в САП, повинні увійти 11 осіб, сім з яких призначає Рада, чотирьох - рада прокурорів. Цього ж дня представництво Європейського Союзу і посольство США в Україні прямо заявили, що від прозорості обрання нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури залежатиме подальша підтримка нашо країни, тому ризикувати не варто. Що важливо розуміти, ця заява синхронно з’явилася в офіційних Twitter обох посольств, передає ONLINE.UA.

"ЄС та США взяли до відома рішення Верховної Ради про призначення членів комісії для вибору спеціалізованого антикорупційного прокурора. Комісія повинна розпочати прозорий процес, в основі якого - доброчесність та заслуги кандидатів. Від цього буде залежати наша подальша підтримка", - наголосили представники ЄС та США.

Не можна також не звернути увагу на те, що в Європарламенті навіть попередили офіційний Київ про загрозу для безвізового режиму з ЄС у зв'язку з проблемною процедурою відбору керівника САП. Варто зазначити, що попередження про це та про фінансові ризики лунали й до сьогодні. Окрім того, найвпливовіші країни Європи та Світовий банк письмово звернулися до українського парламенту та попередили про проблеми у проєкті рішення щодо процедури заміни керівника САП Назара Холодницького.

Як уже неодноразо згадувалося раніше, прозоре та відповідне до критеріїв обрання нового очільника САП є одним з критеріїв надання 600 млн євро макрофінансової допомоги ЄС. Також це є одним з критеріїв за так званим механізмом призупинення безвізу з боку Євросоюзу.

 Раніше ONLINE.UA повідомляв, що  посли країн "Великої сімки" невідкладно звернулися до офіційного Києва  через проблеми із САП.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?