11,5 млн українців виїхали за кордон або були депортовані в РФ — МВС
Категорія
Україна
Дата публікації

11,5 млн українців виїхали за кордон або були депортовані в РФ — МВС

11,5 млн українців виїхали за кордон або були депортовані в РФ — МВС
Джерело:  online.ua

 Від 24 лютого Російська Федерація у межах України та за кордон насильно перемістила понад 11,5 мільйона українців. Під час війни торгівля людьми спричиняє нові виклики.

Джерело: брифінг Міністерства внутрішніх справ

Із 24 лютого Росія насильно вивезла 11,5 млн українців

В умовах повномасштабного вторгнення, повномасштабної війни і тієї гуманітарної кризи, яку ми сьогодні маємо, проблема торгівлі людьми набуває нової актуальності. Цьогоріч у межах акції “16 днів проти насильства” ми говоримо про запобігання та протидію торгівлі людьми не лише в контексті трудової, сексуальної експлуатації, втягнення в злочинну діяльність. Сьогодні перед нами така проблема, як примусове переміщення, депортація українців, зокрема дітей, у РФ, в Білорусь і на тимчасово окуповані території, - розповіла заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

За її словами, Росія примусово вивозить українських громадян, примушує проходити фільтраційні заходи і фактично насильно депортує заради “порятунку”.

Від початку вторгнення РФ у межах держави та за кордон загалом перевезено понад 11,5 мільйона людей. Це є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права, і Україна порушує це питання на всіх рівнях, - наголосила заступниця міністра.

Павліченко повідомила, що в Україні створюються центри допомоги врятованих.

Це місця, куди будь-яка людина, яка є переселенцем, може прийти і отримати комплексну допомогу. Такі центри створюються з ініціативи віцепрем'єр-міністра Ольги Стефанішиної під патронатом дружини президента Олени Зеленської, і вони вже функціонують у Києві, Запоріжжі, Дніпрі і Львові. Планується й далі відкривати такі центри. Вони співпрацюють із соціальними службами, із правоохоронними органами, - зазначила Павліченко.

Вона стверджує, що у Чехії та Німеччині у співпраці з урядами цих країн будуть створюватися такі центри для допомоги українцям.

Депортація українських дітей

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, РФ депортувала з України понад 7 тисяч дітей.

За словами омбудсмена Дмитра Лубінця, у нас є можливість отримувати інформацію, в тому числі і щодо дітей, які незаконно були депортовані на території Російської Федерації.

Створена окремо онлайн платформа "Діти війни". За даними, понад 7 тисяч українських дітей були незаконно вивезених на території РФ.

За його словами, Росія робить все, аби українські діти не поверталися на батьківщину і навіть спростила своє законодавство щодо всиновлення.

Це також є порушенням міжнародного права та яскравим прикладом того, що Російська Федерація чинить саме геноцид української нації. Бо примусове переміщення групи одної національності є прямим визначення геноциду.

Наразі український уряд працює з такими випадками і розроблено механізм повернення цих дітей.

Наразі вдалося повернути 51 дитину. Це невелика кількість, порівнюючи з тисячами вивезених, але ми практично проводимо спецоперації з їхнього порятунку.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?