Відбулася небачена трагедія: Зеленський терміново звернувся до українців
Категорія
Україна
Дата публікації

Відбулася небачена трагедія: Зеленський терміново звернувся до українців

Відбулася небачена трагедія: Зеленський терміново звернувся до українців
Джерело:  online.ua

34 роки тому сталася Чорнобильська катастрофа, яка стала лихом планетарного масштабу. Ця небачена трагедія стала не тільки гірким уроком з недавнього минулого, а й застереженням на майбутнє. Кожна людина в усьому світі має пам'ятати про трагічні наслідки цієї трагедії і зберігати нашу планету заради кращого майбутнього нинішнього і прийдешніх поколінь. З таким закликом до українців звернувся президент України Володимир Зеленський 26 квітня, в день річниці Чорнобильської катастрофи, повідомляє ONLINE.UA.

"34 роки тому на українській землі сталася небачена трагедія: мирний атом, покликаний полегшувати життя і покращувати добробут людей, вийшов з-під контролю і став загрозою для всього живого на великій території навколо Чорнобильської атомної електростанції і далеко за її межами", - йдеться в заяві українського лідера.

Зеленський нагадав, що в той час, в 1986 році, для подолання наслідків аварії не вистачало навичок і знань, спеціальної техніки та обладнання. Проблему також серйозно ускладнювали дії тодішнього керівництва СРСР, яке до останнього намагалося приховати справжні наслідки катастрофи, наражаючи на смертельну небезпеку сотні тисяч громадян.

"У цей день ми схиляємо голови перед світлою пам'яттю героїв, які врятували майбутнє від радіаційної небезпеки і відійшли у вічність. Глибока шана ліквідаторам і добрі слова на адресу представників різних професій, які сьогодні забезпечують відновлення та розвиток територій, що зазнали радіоактивного забруднення, а також захищають ці землі від нових стихійних лих ", - подякував Зеленський ліквідаторам Чорнобильської катастрофи.

Український лідер нагадав, що планета Земля є колискою і будинком для всього людства, і тому її збереження є відповідальністю кожної людини і загальним боргом всіх націй світу.

"Переконаний, що запорукою вирішення глобальних проблем сучасності, серед яких і Чорнобильська трагедія, і в подальшому залишатися міжнародна солідарність і злагоджена робота заради кращого майбутнього нинішнього і прийдешніх поколінь", - підсумував президент.

Нагадаємо, аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року - зруйнувався реактор четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, розташованої поблизу міста Прип'ять. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований, а в навколишнє середовище потрапила велика кількість радіоактивних речовин. Аварія розцінюється як найбільша у своєму роді за всю історію атомної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

У перші дні після аварії в Чорнобилі була проведена масштабна евакуація населення 10-кілометрової зони - евакуювали понад 115 тисяч людей. Радіація проникла майже в 2,3 тисячі населених пунктів України, в яких тоді мешкало близько 2,6 млн осіб. Понад 600 тисяч людей брали участь в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Протягом перших трьох місяців після аварії на ЧАЕС померла 31 людина. 134 особи з числа ліквідаторів перенесли гостру променеву хворобу. Високі дози опромінення людей, в основному з числа аварійних працівників і ліквідаторів, послужили або можуть послужити причиною 4 тисяч смертей від віддалених наслідків опромінення. Насправді ці цифри істотно менше тієї кількості жертв, яка приписується чорнобильській катастрофі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що на початку квітня в Чорнобильській зоні сталася пожежа, яку до цих пір продовжують гасити рятувальники. Від пожежі загинули та постраждали сотні тварин, які жили в Зоні відчуження. Збитки сягають десятків мільйонів гривень, проте точна площа вигоряння ще невідома. На відео, знятому режисером Стасом Капраловим, показано, що через пожежу в Чорнобильській зоні відчуття повного апокаліпсису.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?