Відбулося велике злиття Юпітера та Сатурна — з'явилися перші фото та відео
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Відбулося велике злиття Юпітера та Сатурна — з'явилися перші фото та відео

Відбулося велике злиття Юпітера та Сатурна — з'явилися перші фото та відео
Джерело:  online.ua

Ввечері, 21 грудня, мешканці Землі отримали змогу насолодитися рідкісним явищем: дві надмасивні планети — Сатурн і Юпітер — наблизилися одна до одної на найближчу за 400 років відстань. Варто звернути увагу на те, що це дійсно унікальне астрономічне явище, оскільки востаннє Юпітер і Сатурн були так близько один до одного у 1623 році, однак добре розгледіти процес великого "злиття" востаннє можна було майже 800 років тому, у 1226 му році. Як стверджують астрономи, якщо слідкувати за цим процесом неозброєним оком — планети можуть виглядати, як одна надяскрава зірка. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на Astronomy World та NASA.

Фото — NASA

"За їхнім зближенням жителі Землі могли спостерігати упродовж кількох останніх днів — за ясної погоди планети було видно на лінії горизонту в південно-західній частині неба. Ввечері, 21 грудня, вони наблизилися одне до одного на максимально близьку відстань. Астрономи наголосили: щоб розгледіти унікальне явище, можна обійтися без телескопу чи бінокля — його видно навіть неозброєним оком", — йдеться в повідомленні.

Прямою трансляцією "злиття" досі можна насолодитися на Youtube.

Не можна також не звернути увагу на те, що той факт, що "злиття" Сатурна та Юпітера відбулося 21 грудня, в день зимового сонцестояння напередодні західного Різдва, породило теорії про те, що, можливо, саме з'єднання Юпітера і Сатурна описане в Новому завіті як Вифлеємська зірка, що зійшла близько 2000 років тому та стала провісником народження Ісуса Христа.

Фото — Astronomy World

Однак багато науковців досі переконані, що так званою Вифлеємською зіркою насправді могла бути комета Галлея, яка періодично повертається і, за підрахунками астрономів, проходила над Землею приблизно за 5-10 років до "офіційної" дати народження Ісуса Христа.

Фото — Astronomy World

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 14 грудня 2020 року відбулося вражаюче астрономічне явище — повне сонячне затемнення, яке стало єдиним в цьому році: яскраві фото та відео можна знайти в нашому матеріалі. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?