Відносини США з Україною зіпсовані: свідок розмови Трампа із Зеленським дав важливі свідчення
Категорія
Політика
Дата публікації

Відносини США з Україною зіпсовані: свідок розмови Трампа із Зеленським дав важливі свідчення

Відносини США з Україною зіпсовані: свідок розмови Трампа із Зеленським дав важливі свідчення
Джерело:  online.ua

Провідний експерт з України Ради національної безпеки США Олександр Віндман дав свідчення проти президента США Дональда Трампа в рамках процедури імпічменту глави Білого дому. Він заявив, що Трамп тиснув на Зеленського в ході липневої розмови, так як особисто був свідком цієї бесіди. Стенограму свідчень Віндмана опублікували на сайті Палати представників Конгресу США, повідомляє ONLINE.UA.

У повідомленні зазначено, що Віндман чув розмову Трампа з президентом України Володимиром Зеленським. За його словами, президент США вимагав від українського лідера розслідувати справу стосовно сина свого конкурента на виборах-2020 Джо Байдена.

"Підполковник Віндман повідомив комітетам, що "вимога" президента Трампа про необхідність оголосити політично мотивоване розслідування відносно громадянина США з боку іноземної держави змусило його турбуватися про те, що ця дія може "підірвати національну безпеку США", - йдеться в заяві.

Експерт Білого дому зробив важливу заяву про затримку військової допомоги Україні. Він дізнався про ній 3 липня від адміністративно-бюджетного управління Білого дому, а 16 серпня на зустрічі американського лідера Дональда Трампа з радниками президент США "не рекомендував" далі постачати військову допомогу Україні. Віндман підкреслив, що у нього складається "відчуття", що після цього скандалу і на тлі процесу імпічменту Трампа відносини США-Україна "зіпсовані".

"Я думаю, що з продовженням процесу відносини будуть і далі підриватися та руйнуватися. Це підриває рішучість США підтримувати Україну і, безумовно, змушує їх (українців, - ред.) замислюватися: а чи мають вони насправді підтримку від США", - сказав співробітник Білого дому.

Крім стенограми свідчень Віндмана, Конгрес оприлюднив ще свідчення колишньої радниці Трампа по Росії Фіони Гілл. Вона розповіла, що, як і інші високопоставлені чиновники, була стурбована спробами влади США переконати Україну почати розслідування.

"Докторка Фіона Хілл, шановний експерт по Росії і Україні, вона розповіла, що високопоставлені чиновники Білого дому, в тому числі колишній радник з національної безпеки Джон Болтон, ділилися з нею стурбованістю щодо спроб, вжитих до дзвінка 25 липня, переконати Україну провести ці політично мотивовані розслідування", - наводяться слова Гілл в опублікованій заяві.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Трамп назвав свою розмову з українським президентом Володимиром Зеленським ідеальною. Він вважає, у беседі не було сказано нічого неправильного, що заслуговує на імпічмент. Український глава Зеленський раніше також неодноразово запевняв, що під час розмови Трамп не чинив на нього тиск.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?