Військова економіка РФ може вибухнути під тиском санкцій та внутрішніх проблем — Reuters
Категорія
Економіка
Дата публікації

Військова економіка РФ може вибухнути під тиском санкцій та внутрішніх проблем — Reuters

Прапор Росії
Джерело:  Reuters

Російська військова економіка перебуває під шаленим тиском в умовах війни, проблем на ринку праці та через високу інфляцію. 

Що загрожує російській економіці в умовах війни

За інформацією журналістів видання, наразі російська економіка фактично перебуває у стані перегріву, що прилюдією до ще більш болісного та глибокого падіння.

Путін перевів економіку в режим повного військового фінансування. Це означає, що він планує тривалий конфлікт в Україні, - підкреслюють автори матеріалу.

Вони зазначають, що у останньому прогнозі МВФ зростання ВВП РФ має скласти 2,2%.

Зазначається, що це у 3 рази перевищує темпи очікуваного зростання економік країн єврозони у цьому році.

Ще в лютому прогноз МВФ про те, що зростання економіки Росії в 2023 році складе 0,7%, був сприйнятий багатьма як оптимістичний.

Причиною несподіваного зростання є це багатство витрат, розв'язане урядом, яке порушило давню традицію бюджетних обмежень для фінансування своєї війни в Україні.

У матеріалі видання зазначається, що лише тільки оборонний бюджет країни-агресорки зріс до еквівалента 3,9% ВВП у цьому році з 2,7% у 2021 році.

Відповідно до офіційних прогнозів, у наступному році витрати на оборону досягнуть близько 6% ВВП, збільшившись таким чином більш ніж на 70%.

І це консервативні цифри, оскільки інші види військових витрат – наприклад, нове будівництво на окупованих територіях – приховані в інших розділах бюджету.

Також підкреслюється, що на тлі війни проти України велика кількість державних ресурсів спрямовується у військово-промислову сферу та стикається із шаленою корупцією та неефективним використанням.

Першочерговість військових потреб також спричиняє тиск на інші сфери, оскільки мобілізація людських ресурсів призводить до дефіциту кадрів на ринку праці.

Безробіття впало до рекордно низького рівня в 3% в серпні – до війни він ніколи не був нижчий за 4,4%.

На війну було мобілізовано понад 300 тис російських чоловіків.

Роботодавці скаржаться на нестачу кадрів, яка стає гострою навіть у таких галузях, як текстильна, мало пов'язаних з військовою машиною.

Які фактори у підсумку зруйнують російську військову економіку

У матеріалі зазначається, що позитивні прогнози для російської економіки існують лише у короткостроковій перспективі.

Російський економіст Олександр Прокопенко пояснює, що у середньостроковій перспективі на російську економіку очікують бомби уповільненої дії.

За його словами, мова йде про виїзд перспективних кадрів за кордон.

За оцінками незалежного видання re:Росія, з лютого 2022 року країну залишили від 800 тис до 900 тис росіян.

Серед них багато висококваліфікованих працівників, особливо в технологічній галузі, а також співробітників іноземних фірм та організацій. З часом це вплине на потенціал зростання економіки.

Друга загроза - слабкий рубль. Російська валюта впала на 30% з січневого максимуму. Її падіння прискорилося після червневого заколоту колишнього союзника Путіна Євгена Пригожина і його найманців Вагнера.

Банк Росії не зміг зупинити падіння навіть після підвищення ключової ставки з 7,5% до 13% в цьому році.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?