Коли у РФ закінчаться фінансові резерви — економіст назвав точний рік
Категорія
Економіка
Дата публікації

Коли у РФ закінчаться фінансові резерви — економіст назвав точний рік

Коли у РФ закінчаться фінансові резерви — економіст назвав точний рік
Джерело:  online.ua

Економічний експерт Ігор Ліпсіц передбачив точний рік зниження резервів російської економіки. Він прогнозує, що це може статися до 2026 року.

Джерело: Главком

Рубль стрімко падає

Згідно з даними російського економіста, РФ на сьогодні залишається з приблизно 7 трлн рублів "живих" грошей.

Прогноз Ліпсіца вказує на те, що до 2026 року Росія може стикнутися з виснаженням своїх економічних резервів. Це може призвести до необхідності уряду залучати кошти, зокрема шляхом оподаткування населення.

16 серпня відбулася закрита нарада у президента, де збирався весь економічний блок. За її підсумками зважилися на дуже смішну річ. Не можна було ухвалити пряме рішення і зобов'язати експортерів продавати виручку. Прямої вказівки продавати 100%, або 80% не буде, але експортери добровільно продадуть додаткову масу виручки. Тоді відбудеться збільшення валютних торгів на біржі, що зможе збити курс до 90 руб. за $1, може навіть ще більше. На такому рівні якийсь час його намагатимуться тримати. Може, десь із місяць, можливо, трохи довше. Потім він, звісно, знову почне зростати, – розповів аналітик.

Ліпсіц зазначає, що Російський Центробанк практично не має валюти, а Фонд національного добробуту залишився з обмеженими запасами. І хоча є деякі гроші, розкидані по різних державних фондах, їхнього обсягу вистачить лише на наступний рік.

Економіст вважає, що на наступні декілька років у Росії ще є деякі резерви, але до 2026 року ситуація може різко погіршитися. Це може призвести до збільшення фінансового тиску на населення, тому, що уряд може бути змушений звернутися до заборгованості громадянам.

Є ще якісь гроші, розкидані по різних рахунках, різних державних фондах. Фонд ЖКГ, фонд кіно. Це не дуже великі гроші. Думаю, протягом наступного року їх витратять. Усі, хто аналізують ситуацію, розуміють, що на 2024-25 роки якісь резерви в Росії є. А до 2026-го не залишиться більше нічого, – сказав Ліпсіц.

Основні причини стрімкого падіння рубля

  1. Скорочення експорту, який продається за вільно конвертовану валюту.Збільшення частки експорту за погано конвертовану валюту. Зараз пішла розмова, що вони спробують усі рупії перевести в рублі. Але механізм абсолютно не зрозумілий

  2. За минулий рік Росія стала найбільшим постачальником нафти в Індію. Імпорт сировини зріс у 14 разів і склав $162,2 млрд. Експорт Росії в торгівлі з Індією набагато перевищує імпорт.

  3. Вкидання державою грошей окремим групам населення, які працюють на військових заводах. Також тим, хто пішов воювати та сім'ям загиблих. Це «живі» гроші, які негайно потрапляють на ринок. І це підживлює попит на імпортні товари.

  4. Імпортери хочуть купувати більше валюти, біжать на валютний ринок, а конвертованої валюти мало.

  5. Вкидання державою грошей в оборонно-промисловий комплекс. Водночас пропозиція невійськової продукції не зростає.

Читайте також:

  • Росія вже у наступному році може відновити зростання економіки попри санкції — Bloomberg

  • Як вплине зрив Росією "зернової угоди" на світову економіку — британська розвідка

  • Індія збільшила імпорт російської нафти в 10 разів

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?