Індія збільшила імпорт російської нафти в 10 разів
Категорія
Економіка
Дата публікації

Індія збільшила імпорт російської нафти в 10 разів

Індія збільшила імпорт російської нафти в 10 разів
Джерело:  online.ua

Частка російського імпорту сирої нафти в Індії збільшилася за минулий рік в 10 разів й продовжує зростати. Про це повідомив виконавчий директор індійської державної компанії Indian Oil Вінод Кумар на економічному форумі в Санкт-Петербурзі 17 червня.

Джерело: Reuters

Індія збільшила імпорт російської нафти в 10 разів

[Частка] російського імпорту сирої нафти, яка становила менше 2% у 2021/22 році, збільшилася в десять разів і становить близько 20% в загальному обсязі закупівель сирої нафти в Індії. У випадку з Indian Oil стрибок в російському імпорті більш значний: з 0,1% в 2021/22 році до 21,5% в 2022/23 році. І я очікую, що за поточний рік, тобто 2023/24, цифри будуть на рівні 30%, – говориться в повідомленні.

Імпорт російської нафти Індією, третім у світі імпортером сирої нафти, у травні сягнув історичного максимуму, оскільки покупці накинулися на поставки зі знижками, зменшивши попит на нафту з Близького Сходу та Африки (згідно з попередніми оцінками судноплавних трекерів).

Росія перенаправляє свої поставки енергоносіїв від західних країн, які ввели обмеження і санкції на торгівлю з Москвою, включно зі стелею ціни на нафту, після її вторгнення в Україну. Більшу частину російських енергоносіїв тепер купують Китай та Індія.

Що відомо про санкції проти російської нафти

Наразі ЄС обговорює 11-й пакет санкцій проти Росії з моменту її вторгнення в Україну минулого року. Лише ЄС запровадив санкції проти 1 473 російських фізичних та 207 юридичних осіб, а також заморозив 21,5 млрд євро російських активів.

Однак ці заходи були розроблені таким чином, щоб дозволити російській нафті продовжувати надходити до країн за межами ЄС. Результатом стала одна з найбільших в історії змін у товарних потоках: за останні 12 місяців Росія перенаправила мільйони барелів нафти на день з Європи в Азію.

Незважаючи на те, що Росія відвантажила більше нафти, ніж у квітні 2022 року, за оцінками МЕА, щомісячні доходи від експорту нафти були на 27 відсотків нижчими, ніж торік, частково через зниження світових цін на енергоносії.

Російська нафта також торгується з дисконтом до світових цін через запроваджене "Великою сімкою" обмеження на дозволений російський експорт нафти і нафтопродуктів, яке було введено в грудні і лютому відповідно.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?