Найбільша у світі нафтопромислова компанія SLB потрапила до списку спонсорів війни в Україні
Категорія
Світ
Дата публікації

Найбільша у світі нафтопромислова компанія SLB потрапила до списку спонсорів війни в Україні

Найбільша у світі нафтопромислова компанія SLB потрапила до списку спонсорів війни в Україні
Джерело:  online.ua

НАЗК включило SLB, найбільшу компанію в нафтовій промисловості, до списку міжнародних спонсорів війни.

Джерело: НАЗК

SLB потрапила до списку спонсорів війни в Україні

Повідомляється, що SLB мобілізує своїх співробітників у Росії для участі у конфлікті проти України. Крім того, компанія продовжує співпрацювати з такими російськими нафтогазовими гігантами, як "Газпром", "Роснефть" та "ЛУКойл".

Лише з травня по жовтень 2022 року SLB поставила на російські підприємства понад 900 партій своїх товарів. На власному ж сайті компанія відкрито заявляє, що принесла до бюджету держави-терориста податків на суму понад 4,5 мільярда доларів, - пише НАЗК.

Окрім цього SLB використовує мережу дочірніх підприємств на території Росії для того, щоб обходити міжнародні санкції. Зауважимо, що починаючи з 2000-х уряд США тричі штрафував SLB за порушення національного санкційного законодавства в результаті продовження постачань в Іран, Судан та РФ.

Не обійшлося і без участі в російській мобілізації. Восени минулого року понад 9 тисяч працівників SLB в Росії отримали повістки на робочому місці. Компанія забороняє співробітникам працювати дистанційно, аби ті не могли уникнути мобілізації, - сказано в повідомленні.

Що відомо про діяльність SLB

Нафтосервісна компанія SLB, раніше відома як Schlumberger, розширила свій бізнес у Росії після вторгнення Москви в Україну. Компанія підписала нові контракти на обслуговування та поставки обладнання після того, як конкуренти пішли з РФ, повідомляє Reuters з посиланням на свої джерела на ринку та документи.

Попри гостру критику, SLB допомагає Росії збільшувати видобуток нафти та газу, надаючи свої послуги і бурове обладнання, розповіли двоє людей, близьких до компанії, а також інші учасники ринку. Окрім того, журналісти Reuters отримали та перевірили документи, які підтверджують цю інформацію.

Наприклад, у третьому кварталі 2022 року підрозділ SLB, який займається дослідженням пластів у Росії та Центральній Азії, збільшив дохід на 25% порівняно з попереднім кварталом. Згідно з окремою презентацією, яку має в розпорядженні Reuters, цей підрозділ SLB має показати рекордні фінансові результати за четвертий квартал 2022 року.

За словами експертів, SLB, ймовірно, не порушує санкцій ЄС та США, адже вони не спрямовані на скорочення видобутку нафти в країні. Західні компанії в основному виходять з російського за власним бажанням.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?