ЄС готує новий транш для України попри неузгодженість співпраці з МВФ
Категорія
Економіка
Дата публікації

ЄС готує новий транш для України попри неузгодженість співпраці з МВФ

ЄС готує новий транш для України попри неузгодженість співпраці з МВФ
Джерело:  online.ua

У Євросоюзі ухвалили рішення щодо нового траншу макрофінансової допомоги для українського уряду, який передбачає надання суми в 600 мільйонів євро - такий крок було узгоджено попри відсутність чуттєвого прогресу у співпраці Києва з Міжнародним валютним фондом.

Джерело: Європейська правда

За офіційними даними, цей транш стане вже другим у такій програмі.

“Ми привітали виконання умов надзвичайної Програми макрофінансової допомоги ЄС для України та взяли до відома рішення про виділення другого траншу обсягом 600 млн євро. Ми підкреслюємо важливість продовження відповідних реформ. Ми підтвердили важливість підтримки макроекономічної стабільності України та дотримання зобов’язань перед МВФ”, - говориться у заяві.

Видання звернуло увагу на те, що європейський партнер фактично погодився трохи відступити від власних правил. Офіційний Брюссель надасть пакет фінансової підтримки Україні навіть в умовах, коли Київ не вийшов на рівень активної співпраці з МВФ, а сама структура водночас не задоволена виконанням програми.

Перший транш Україні було надано наприкінці 2020 року, він мав характер невідкладної допомоги для боротьби з так званою коронакризою. Цим було зумовлене надання грошей без жодних попередніх умов з боку Києва.

Згідно з меморандумом, українській стороні поставили до виконання 8 конкретних кроків для отримання другого траншу. Це - заходи у галузі управління державними фінансами, боротьби з корупцією, поліпшення ділового середовища, управління держпідприємствами.

Транш ЄС для України

У вересні про нібито узгодження нового траншу проінформував Нацбанк України. У регуляторі пояснили, що відповідне рішення з боку ЄК стало першим кроком у довготривалій процедурі, яка призведе у фіналі до надання коштів Україні. Передбачається, що вже до кінця осени європейський партнер надасть 600 мільйонів євро.

Зазначається, що офіційним представником української сторони у питанні позики п’ятої макрофінансової допомоги стало Міністерство фінансів. Усі транші переводять з боку Єврокомісії на баланс Державної казначейської служби у євро. Цей рахунок відкрито в Нацбанку.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?