ЄК погодила другий транш макрофіну, але з нюансом — Нацбанк
Категорія
Економіка
Дата публікації

ЄК погодила другий транш макрофіну, але з нюансом — Нацбанк

ЄК погодила другий транш макрофіну, але з нюансом — Нацбанк
Джерело:  online.ua

У Національному банку заявили, що Єврокомісія узгодила надання Україні другого траншу макрофінансової допомоги, одна фактичне отримання пакету Києвом відбудеться до кінця осени.

Джерело: УНН

За оприлюдненими даними, також йдеться про очікування від української сторони позитивних результатів від виконання програми з Міжнародним валютним фондом.

“Європейською комісією (ЄК) було прийнято позитивне рішення щодо виділення Україні другого траншу в межах п’ятої макрофінансової допомоги ЄС. Це стало можливим, зокрема, завдяки прогресу у виконанні завдань щодо проведення структурних реформ, передбачених меморандумом про взаєморозуміння між Україною та ЄС. Водночас отримання траншу також залежить від позитивних результатів виконання програми з Міжнародним валютним фондом”, - стверджують в НБУ.

У регуляторі пояснили, що відповідне рішення з боку ЄК стало першим кроком у довготривалій процедурі, яка призведе у фіналі до надання коштів Україні. Передбачається, що вже до кінця осени європейський партнер надасть 600 мільйонів євро.

Зазначається, що офіційним представником української сторони у питанні позики п’ятої макрофінансової допомоги стало Міністерство фінансів. Усі транші переводять з боку Єврокомісії на баланс Державної казначейської служби у євро. Цей рахунок відкрито в Нацбанку.

Згідно з планом, макрофінансову допомогу спрямують на заходи, призначені для подолання наслідків так званої коронакризи, що триває з весни 2020 року.

“Відсоткова ставка визначається під час виходу Європейської комісії, що має найвищий кредитний рейтинг (ААА), на зовнішній ринок запозичень для отримання коштів, що перераховуватимуться Україні за тією самою кредитною ставкою”, - уточнили в НБУ.

Водночас із цим напередодні стало відомо про початок роботи офіційної місії МВФ, яка веде роботу онлайн. Передбачається, що вона вивчатиме умови співпраці з Києвом.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?