МВФ раптово погіршив прогноз зростання ВВП України
Категорія
Економіка
Дата публікації

МВФ раптово погіршив прогноз зростання ВВП України

МВФ раптово погіршив прогноз зростання ВВП України
Джерело:  online.ua

Експерти Міжнародного валютного фонду погіршили власний прогноз про зростання українського ВВП за підсумками 2021 року - передбачається, що показник буде меншим на 0,5% за попередню оцінку.

Джерело: Укрінформ

За оприлюдненими даними, водночас було трохи покращено прогноз стосовно ймовірних підсумків наступного 2022 року. Відповідні дані зафіксовано в останньому огляді МВФ “Перспективи світової економіки”, який офіційно представники у вівторок, 12 жовтня, у Вашингтоні.

Експерти іноземної фінансової установи затвердили, що показники реального українського ВВП збільшаться на 3,5% упродовж 2021 року, а вже за підсумками 2022-го - на 3,6%.

Такі дані відрізняються від попереднього прогнозу МВФ, який було оприлюднено в середині весни 2021 року. Тоді було відзначено, що ВВП України збільшуватиметься до 4% цьогоріч та приблизно на 3,4% наступного.

Одночасно з цим в МВФ оцінили перспективи для України відповідно інших економічних напрямів. Серед іншого очікується, що індекс споживчих цін в Україні зростатиме до 9,5 цьогоріч, а упродовж наступного року збільшуватиметься до 7,1.

Попередній прогноз вказував на збільшення цього індексу на 7,9 та 6,8 відповідно.

Прогноз про економіку України

На противагу МВФ, Світовий банк підвищив очікування щодо валового внутрішнього продукту України у 2022-2023 роках. Очікування щодо ВВП України на вказаний період зросли на 0,4 відсоткових пункти та 0,6 в.п.

Експерти банку прогнозують зростання української економіки на 3,5% у 2022 році та 3,7% у 2023 році. Згідно з аналізом низки попередніх економічних прогнозів, цьогорічний є другим поспіль позитивним прогнозом Світового банку щодо деякого економічного зростання нашої країни.

“Після скорочення на 4% у 2020 році, відновлення економіки протягом першої половини 2021 року було ускладнене обмеженнями з боку пропозиції та другою хвилею інфекції. У другому півріччі 2021 року економічне зростання має відновлюватися внаслідок рекордного врожаю, посилення попиту споживачів та сприятливого зовнішнього середовища”, - уточнили експерти структури.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?