Викликає найнебезпечніший вид раку. Вчені знайшли стародавній вірус
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Викликає найнебезпечніший вид раку. Вчені знайшли стародавній вірус

Викликає найнебезпечніший вид раку. Вчені знайшли стародавній вірус
Джерело:  online.ua

Американські вчені з'ясували, що стародавній ретровірус у нашому геномі здатний активувати процес виникнення гліобластоми – одного з видів раку, що найбільш швидко розвиваються і складно піддаються лікуванню.

Джерело: The Journal of Clinical Investigation

Віруси змінили наше ДНК

Ендогенні ретровіруси людини (HERV) – це спадкові вірусні "реліквії", які становлять 7 – 8% людського геному. Самі ретровіруси є сімейством РНК-вірусів, що заражають переважно хребетних. На відміну від інших побратимів, такі віруси вбудовують свій генетичний код в ДНК клітини, чим спрощують собі боротьбу з людським імунітетом.

Ендогенний ретровірус людини К, або HERV-K, що вбудувався в геном наших предків шість мільйонів років тому, зазвичай "мовчить" і не викликає жодних інфекцій, як і багато інших ретровірусів. Але нещодавно вчені виявили, що частина таких вірусів може бути пов'язана зі злоякісними пухлинами яєчок та деяких інших видів онкопатологій.

Вчені з університетів Майамі та Джорджтаунського, а також Національного інституту охорони здоров'я (США) вирішили дізнатися, як цей вірус впливає на ще один дуже агресивний вид раку – гліобластому.

Вірус, який викликає рак мозку

Середня тривалість життя після встановлення діагнозу "гліобластома" – раку головного мозку – становить лише 14 місяців, тому вкрай важливо вивчати цей вид онкопатології, щоб продовжити та покращити життя пацієнтів, а можливо, і запобігти захворюванню.

Ракові стовбурові клітини стимулюють розвиток пухлини та визначають, наскільки агресивним та стійким до лікування буде захворювання. Всебічне трансляційне дослідження експресії HERV-K в гліобластомі показало, що вірус змінює програму стовбурових клітин, активуючи регулюючий білок під назвою ОСТ4. Це означає, що HML-2 робить фундаментальний внесок у мікросередовище стовбурових клітин, яке підтримує їх і визначає їхню долю.

Підсумки роботи вже надали деякі орієнтири на лікування гліобластоми. Так, антиретровірусний препарат значно знизив активність HERV-K та рівень маркерів пухлинних стовбурових клітин. Якщо такі ж результати вдасться повторити на організмі людини загалом, це серйозно спростить боротьбу із цим видом раку.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?