Виконайте обіцянку - українці звернулися до Зеленського з жорсткою вимогою
Категорія
Україна
Дата публікації

Виконайте обіцянку - українці звернулися до Зеленського з жорсткою вимогою

Виконайте обіцянку - українці звернулися до Зеленського з жорсткою вимогою
Джерело:  online.ua

Глава держави Володимир Зеленський опинився в епіцентрі чергового резонансного скандалу. Після того, як Національне агентство з питань запобігання корупції почало перевірку декларацій, український президент зізнався, що допустив порушення і в минулому році не задекларував зміни в майновому стані. Йдеться про покупку і продаж облігацій внутрішньої держпозики. Зеленський особисто повідомив НАЗК про подію і заявив, що готовий понести відповідальність за порушення закону. Українці не залишили без уваги цей факт і вирішили нагадати главі держави його передвиборчу обіцянку піти у відставку, якщо буде допущено порушення закону. Відповідна петиція із закликом піти у відставку або зізнатися у брехні виборцям була опублікована на сайті президента 8 липня, а через 10 днів, 18 липня, звернення зібрало 27326 підписів українців з 25 тисяч необхідних, тому команда українського лідера повинна його розглянути найближчим часом, передає ONLINE.UA.

Автор петиції № 22/100754-ЕП нагадав Зеленському, що той 18 квітня 2019 року в ефірі українського телеканалу заявив, що піде у відставку, якщо порушить закон. На думку ініціатора петиції, цим він "обнадіяв 73% виборців у другому турі, який відбувся через чотири дні після цієї заяви". Однак, за словами автора петиції, 7 липня 2020 року Зеленський "зізнався, що своєчасно не задекларував 5,1 млн грн доходів від погашення ОВДП і цим порушив Закон Про запобігання корупції".

"Звертаємося до пана президента із закликом дотримуватися слова і подати у відставку, або визнати, що за 4 дні до другого туру 18 квітня 2019 він збрехав своїм виборцям. Володимир Олександрович неодноразово підкреслював, що відрізняється від старих політиків. Ми хочемо побачити підтвердження цих гучних заяв. Якщо пообіцяв - той йди! ", - йдеться в зверненні.

Нагадаємо, 7 липня Зеленський повідомив, що в 2019 році його сім'я отримала кошти в рахунок погашення вартості облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на загальну суму 5,1 млн грн та здійснила витрати на придбання ОВДП в сумі 5,2 млн грн. Відповідно, вартість цих облігацій перевищувала 50 прожиткових мінімумів. А згідно із законодавством, Зеленський повинен був подати до Реєстру декларацій повідомлення про суттєві зміни в майновому стані протягом 10 днів з моменту покупки і продажу ОВДП. Однак до реєстру не надходили такі повідомлення. За фактом порушення глава НАЗК Олександр Новиков склав і вручив Зеленському два протоколи у зв'язку з адміністративними порушеннями за статтею 172-6 КпАП. Відповідні матеріали будуть передані до суду. У НАПК підтвердили, що президент особисто повідомив про факт порушення. У той же час президента України не можна притягнути до відповідальності під час перебування його на посаді.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський заявив про готовність нести відповідальність за порушення законодавства у зв'язку з несвоєчасним поданням повідомлення про суттєві зміни в майновому стані своєї сім'ї.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?