Вимагаємо пояснень: чому Румунію розлютила промова Зеленського
Категорія
Політика
Дата публікації

Вимагаємо пояснень: чому Румунію розлютила промова Зеленського

Вимагаємо пояснень: чому Румунію розлютила промова Зеленського
Джерело:  online.ua

МЗС Румунії вимагає чітких пояснень від офіційного Києва з приводу згадки Північної Буковини у промові українського лідера Володимира Зеленського до Дня соборності. Варто звернути увагу на те, що на англомовній версії сайту глави держави слово "зайняли" було перекладене як "occupied", і в Румунії розлютилися, що йдеться про "окупацію". Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "ВВС".

"Румунська сторона вимагає пояснень щодо згадок про Румунію, які з'явилися в нещодавній публічній промові президента України, і висловлює здивування цим та наголошує на необхідності правильного розуміння історії", - сказано в повідомленні.

На запит уже відповів посол України в Румунії Олександр Баньков. За його словами, йдеться про неточний переклад слів президента, через що його почали звинувачувати, зокрема, у "ревізіонізмі в стилі Путіна".

"Звичайно, це офіційний переклад, але залишається лише перекладом і не змінює оригінальний текст. Ті, хто хочуть, легко можуть перевірити оригінальне відео. Переклад уже змінили (на слово "taken"). Історичний контекст наприкінці 1918 року з демонтажем Австро-Угорської імперії та національними рухами у її колишніх провінціях створили ситуацію, коли ці історичні провінції більше не мали міжнародно визнаного суверенітету, тому їх поглинання іншими сусідніми державами не можна вважати окупацією", - каже посол.

За його словами, український лідер звернувся до відомих історичних подій 1918-1919 року з єдиною метою демонстрації необхідності національної єдності, зміцнення української держави, яка втратила шанс на суверенітет і незалежність, але все ж продовжує свою боротьбу проти російської агресії".

"Щиро шкодую про цю неприємну ситуацію, але в кінцевому підсумку вона є результатом неправильного перекладу та безпідставних інтерпретацій", - наголосив посол.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA,  парламент Румунії 4 листопада підтримав призначення нового уряду  на чолі з прем’єр-міністром Людовіком Орбаном.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?