Виправдовують насильство і анексію: Естонія звинуватила Росію у фальсифікації історії
Категорія
Політика
Дата публікації

Виправдовують насильство і анексію: Естонія звинуватила Росію у фальсифікації історії

Виправдовують насильство і анексію: Естонія звинуватила Росію у фальсифікації історії
Джерело:  online.ua

Відмова Росії визнавати Тартуський договір є спробою фальсифікувати історію, щоб не визнати анексію територій Естонії тоталітарним радянським режимом. Естонія засуджує позицію Москви, яка виправдовує політику сфер впливу і політику насильства з боку тоталітарних режимів. Про це заявив глава естонського МЗС Урмас Рейнсалу 2 лютого, в день сторіччя укладення Тартуського мирного договору з СРСР, передає ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу відомства.

"Тартуський мир діє, правова наступність діє. Фальсифікація історії Росією, яка заперечує анексію Естонії, означає виправдання політики сфер впливу і політики насильства тоталітарних режимів, і Естонська Республіка засуджує це", - заявив Рейнсалу.

Слід зазначити, що Росія вважає недійсним Тартуський договір. У Москві називають його історичним документом, який не має юридичної сили.

Нагадаємо, Тартуський договір був укладений Естонською республікою і Радянською Росією 2 лютого 1920 року по завершенню визвольної війни в Естонії. Згідно з цією угодою, РРФСР першою в світі державою визнавала де-юре незалежність і самостійність Естонської республіки. У цьому договорі була вказан довоєнний кордон між Естонією і Радянським союзом. До складу Естонії выдносились ряд територій на схід від Нарви, а також Печорський край, які в 1945 році були передані до складу РРФСР і нині входять до складу Ленінградської і Псковської областей РФ відповідно.

У 2005 році між Естонією і Росією був укладений новий договір. Хоча в ньому є відсилання до Тартуського мирного договору, підписаного між Естонією і Радянською Росією в 1920 році, окремий пункт вказував, що сторони відмовляються від територіальних претензій одна до одної. Документ передбачає відмову Талліна від претензій від міста Івангород і Печорського району Псковської області, які по договору 1920 року були частиною Естонії.

Переговори за договором поновилися тільки в кінці 2012 року. Цей документ в лютому 2014 року підписали глави МЗС Естонії і РФ, але для вступу в силу його повинні ратифікувати парламенти обох країн. Поки ж сторони продовжують висувати територіальні претензії. Таллінн наполягає на поверненні своїх територій, Москва відмовляється визнавати їх анексію.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що президентка Естонії Керсті Кальюлайд відзначилася новою жорсткою заявою на адресу РФ. За її словами, діалог з Москвою необхідний, але не за рахунок власних інтересів вільних країн.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?