Вирішальний день - лідери ЄС пішли на безпрецедентний крок
Категорія
Світ
Дата публікації

Вирішальний день - лідери ЄС пішли на безпрецедентний крок

Вирішальний день - лідери ЄС пішли на безпрецедентний крок
Джерело:  online.ua

У неділю, 19 липня, в Брюсселі відбудеться третій день саміту ЄС, який раптово продовжили через жорсткі розбіжності лідерів ЄС. На порядку денному у європейських політиків стоять питання прийняття довгострокового бюджету Євросоюзу на 2021-2027 роки в розмірі понад 1 трлн євро і розподілу фонду відновлення економіки. Але план з порятунку від кризи опинився під загрозою - північні країни єврозони на чолі з Нідерландами дотримуються жорсткої позиції і наполягають на тому, що загальна сума повинна складатися переважно з позик. З ними не погоджуються Німеччина, Франція, Італія, Іспанія та країни Східної Європи, які підтримують виділення коштів виключно у вигляді допомоги найбільш постраждалим від COVID-19 країнам. Канцлерка ФРН Ангела Меркель, на якій зараз лежить особлива відповідальність, оскільки Німеччина з 1 липня займає по ротації пост голови Євросоюзу, не виключає, що сторони не дійдуть згоди і на третій день переговорів, незважаючи на те, що глава Європейської Ради Шарль Мішель вже запропонував світовим лідерам компроміс. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на The Associated Press.

"Ми починаємо третій день переговорів, і він, напевно, буде вирішальним. Різні теми - обсяг фонду, розподільний механізм, а також питання дотримання принципів правової держави - зараз добре опрацьовані. Чи вдасться прийти до результату, я, як і раніше, не можу сказати. Є добра воля учасників саміту, але і "багато позицій", які не дозволяють досягти угоди. Може трапитися так, що сьогодні не буде результату", - припустила Меркель провал переговорів.

Важливо відзначити, що офіційно саміт повинен був завершитися напередодні, але лідери ЄС так і не досягли прогресу на переговорах і вирішили провести третій день переговорів. Йдеться про питання прийняття семирічного бюджетного плану ЄС на 2021-2027 роки обсягом 1,074 трлн євро і створення фонду відновлення економіки Євросоюзу після пандемії, в який, згідно з проектом Єврокомісії, планувалося залучити 750 млрд євро позикових коштів із зобов'язанням для країн ЄС виплачувати їх до 2056 року.

Так як переговори зайшли в глухий кут, глава Європейської Ради Шарль Мішель зробив компромісну пропозицію щодо розподілу грошей з антикризового фонду ЄС. Він запропонував зберегти раніше запропонований пакет засобів на відновлення розміром 750 млрд євро, але по-іншому розподілити ці кошти. Мішель запропонував, щоб 450 млрд євро були виплачені в якості грантів, які державам-одержувачам не потрібно буде повертати Брюссель. Решта 300 млрд складуть кредити. Раніше відповідні суми становили 500 млрд і 250 млрд євро. Таким чином він вирішив поступитися Австрії, Нідерландам, Данії і Швеції, яким разом з Німеччиною запропонував також знижки на внески до бюджету ЄС. Однак навіть цей варіант не викликав загального схвалення.

Нагадаємо, позаплановий саміт Євросоюзу зібрали для обговорення семирічного бюджету ЄС в розмірі 1,074 трильйона євро і фонду відновлення економіки після пандемії коронавируса в розмірі 750 мільярдів євро. У країн-членів ЄС немає попередньої згоди ні щодо способів наповнення бюджету і фонду відновлення, які зажадають великих держпозик і введення нових податків в Європі, ні з приводу майбутнього розподілу між державами дотацій з евроказни. Згідно з останніми оцінками Єврокомісії, в 2020 році спільнота очікує спад ВВП в 8,3%, що є безпрецедентним показником в післявоєнній історії.

Меркель і Макрон на саміті ЄС планують домовитися про виділення безповоротної допомоги державам Євросоюзу, сильніше інших постраждали від коронавируса. Їхнім планам виділити 500 млрд євро з пакету в обсязі 750 млрд на основі безоплатної субсидії протистоять головним чином Австрія і Нідерланди. Федеральний канцлер Австрії Себастьян Курц, що таке рішення розходиться з інтересами австрійських платників податків, а представники Нідерландів пропонують пов'язати надання допомоги з проведенням в постраждалих країнах реформ, з чим не згодні Італія і Іспанія.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Макрон звернувся до світових лідерів з гучним закликом прийти до компромісу, так як в ЄС настала безпрецедентна криза, для порятунку від якої настав вирішальний момент.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?