Вірменія розкрила моторшну правду про війну в Нагірному Карабасі
Категорія
Світ
Дата публікації

Вірменія розкрила моторшну правду про війну в Нагірному Карабасі

Вірменія розкрила моторшну правду про війну в Нагірному Карабасі
Джерело:  online.ua

Вірменія і Азербайджан почали обмін тілами загиблих військових у війні за Нагірний Карабах, що стало можливим після підписання мирного договору, згідно з яким в спірний регіон увійшли російські військові під виглядом миротворців, а вірменські військові покинули свої позиції. Після першого дня обміну тілами загиблих офіційний Єреван розкрив страшну правду про втрати. У МОЗ Вірменії повідомили, що вже провели судмедекспертизу 2317 тіл загиблих військових, серед яких є непізнані люди. Прессекретарка вірменського міністерства охорони здоров'я Аліна Нікогосян при цьому підкреслила, що обмін тілами загиблих з Азербайджаном тільки почався, і обидві сторони не можуть знати остаточне число втрат, повідомляє ONLINE.UА.

"На даний момент експертизу пройшли тіла 2317 загиблих військовослужбовців, серед яких є непізнані трупи", - повідомила прес-секретар МОЗ Вірменії 14 листопада.

Тим часом міністерство оборони Азербайджану повідомило, що Баку передав Вірменії шість тіл військовослужбовців, які загинули в боях за знову відвойоване місто Шуша.

Нагадаємо, конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває кілька десятиліть. Причиною став Нагорний Карабах, який де-юре знаходиться на азербайджанській території, а ось фактично - під контролем вірменського командування. Війна між Вірменією і Азербайджаном тривала до травня 1994 року, але з тих пір конфлікт вважався замороженим. Азербайджанська влада вважає Карабах окупованою територією, а Вірменію - агресором.

27 вересня в Нагірному Карабасі поновилися запеклі бої між Вірменією і Азербайджаном. Баку і Єреван тричі домовлялися про перемир'я і лише 10 листопада змогли підписати мирний договір, який реально почали виконувати. Ця угода передбачає виведення вірменських військ з більшої частини території Нагірного Карабаху, введення туди російських миротворців, а також будівництво сухопутної дороги між Нахічеваню і основною територією Азербайджану. Цей план повністю відповідає вимогам Баку по врегулюванню конфлікту. В Азербайджані назвали цей мирний договір перемогою у війні. Жителі Вірменії розцінили домовленості як капітуляцію і зраду з боку прем'єр-міністра Нікола Пашиняна. Вірмени вважають, що він "здав" Карабах і вимагають його негайної відставки.

Сам Пашинян виправдовується за визнання поразки. Він пояснює, що якби не підписав мирний договір, то 20-тисячна армія Карабаху опинилася б в оточенні. Пашинян підкреслив, що, підписуючи цей документ, він прекрасно розумів, що ставить під загрозу своє власне життя, але пішов на це ряди солдатів. При цьому він зазначив, що угода не передбачає остаточного врегулювання нагірно-карабаського конфлікту, а лише припиняє війну в регіоні.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що Путін підписав терміновий указ щодо Нагірного Карабаху. Він наказав ввести туди близько двох тисяч військових і потужну військову техніку, які будуть підтримувати дотримання перемир'я між Баку і Єреваном.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?