Путін підписав терміновий указ щодо Нагірного Карабаху
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін підписав терміновий указ щодо Нагірного Карабаху

Путін підписав терміновий указ щодо Нагірного Карабаху
Джерело:  online.ua

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про введення майже 2 тисяч російських військових в Нагірний Карабах під виглядом миротворців. Також на азербайджанську територію відправлять 90 бронетранспортерів, 380 автомобілів та іншої техніки. Однак Путін упевнений, що російські військові вирушили в Карабах надовго. Про це свідчить його наказ Міноборони РФ "робити заміну особового складу миротворчого контингенту не рідше двох разів на рік". Уряд Росії, за указом Путіна, має забезпечити фінансування миротворчої операції, включаючи додаткові гарантії і компенсації, як військовослужбовцям, так і членам їх сімей. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний інтернет-портал правових актів РФ.

"Ухвалюю: направити в Нагірний Карабах військове формування Збройних Сил Російської Федерації чисельністю до 1960 військовослужбовців, розгорнути миротворчий контингент в зоні нагірно-карабаського конфлікту, уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі і вздовж Лачинський коридору", - йдеться в указі Путіна.

Важливо звернути увагу на те, що функції російських військових, які будуть здійснювати миротворчу місію в Карабасі не конкретизовані. Зокрема, в Кремлі не знають, чи уповноважені російські миротворці в Нагірному Карабасі застосовувати зброю для забезпечення домовленостей між Вірменією і Азербайджаном.

Нагадаємо, 10 листопада лідери Росії, Вірменії та Азербайджану заявили про угоду, яка передбачає виведення вірменських військ з більшої частини території Нагірного Карабаху, введення туди російських миротворців, а також будівництво сухопутної дороги між Нахічеваню і основною територією Азербайджану. Цей план повністю відповідає вимогам Баку по врегулюванню конфлікту. В Азербайджані назвали цей мирний договір перемогою у війні. Жителі Вірменії розцінили домовленості як капітуляцію і зраду з боку прем'єр-міністра Нікола Пашиняна. Вірмени вважають, що він "здав" Карабах і вимагають його негайної відставки.

Сам Пашинян виправдовується за визнання поразки. Він пояснює, що якби не підписав мирний договір, то 20-тисячна армія Карабаху виявилася б в оточенні. Пашинян підкреслив, що, підписуючи цей документ, він прекрасно розумів, що ставить під загрозу своє власне життя, але пішов на це заради солдатів. При цьому він зазначив, що угода не передбачає остаточного врегулювання нагірно-карабаського конфлікту, а лише припиняє війну в регіоні.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Україна відреагувала на договір Путіна з лідерами Азербайджану і Вірменії. Українські дипломати підкреслили, що Україна вітає припинення Азербайджаном і Вірменією бойових дій в районі Нагірно-Карабахського конфлікту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?